Konsten att bli miljonär

Eftersom många i Sverige säger att man ”inte kan bli rik på arbete” vill vi försöka motbevisa detta och visa att en stor andel av den svenska befolkningen faktiskt kan bli rika genom att arbeta. Allt som krävs är att de använder pengarna från sitt arbete klokt. Faktum är att i stort sett varje välutbildad svensk bör kunna bli miljonär innan de blir 50 år gamla.

För att illustrera detta tänkte vi använda ett räkneexempel med en person som är 25 år och börjar, från 25 års ålder, att spara 2 500 kronor per månad. Anledningen till att vi väljer en person som är 25 år är ganska enkel, det är vid ungefär den åldern som svenska välutbildade personer har avslutat sin utbildning och påbörjat sitt första jobb.

Men, innan vi använder vårt räkneexempel tänkte vi bidra med lite statistik gällande löner för välutbildade samt vad den genomsnittliga sparkvoten är.

Löner för högutbildade svenskar

Genomsnittslönen för en högutbildad svensk är cirka 43 000 kr. Det ska beaktas att detta är under en högutbildads livstid, vilket innebär att lönen kommer vara lägre under tiden personen är 25 – 30 år, samt högre under perioden 30 – 65 år. Det uppstår en viss problematik då denna lön ska användas för att kunna räkna på vad en välutbildad kan spara undan, men vi kommer ändå göra ett försök.

Månatliga inkomster och utgifter för en ensamboende

Då det är extremt svårt för oss att uppskatta vilka kostnader en ensamboende har, väljer vi att använda Swedbanks sammanställning. Denna visar att kostnaderna för en ensamboende, bostadsutgifter exkluderade, är cirka 10 500 kronor per månad. Lägger vi till boendekostnaden så uppgår den, som högst, till 5 600 kronor enligt Hem & Hyra. Eftersom vi vill vara på den ”säkra sidan” i vår beräkning, kommer vi istället uppskatta boendekostnaden till 7 000 kr.

Således har vi totala månadskostnader för en ensamboende på 17 500 kr. Utgår vi då från den genomsnittliga lönen på 43 000 kr, bör en ”genomsnittlig högutbildad” som bor ensam i Stockholm och inte är medlem i svenska kyrkan kunna spara:

32 914 (lön efter skatt) – 17 500 = 15 414 kr.
Detta ger en sparkvot på 15 414/32 914 = 47%

(Innan du börjar gasta om att kostnaden för boende är högre än 7 000 kr per månad i Stockholm vill vi poängtera att medianinkomsten i Stockholm också är högre. Cirka 14% högre än rikssnittet. Eventuella ökningar i boendekostnader bör således gå jämnt ut mot den löneökning en person som bor i Stockholm erhåller.)

Eftersom ovanstående sparkvot är att ”pusha” gränserna, tänker vi att vi minskar sparandet med 12 914 till 2 500 kr. Dvs med cirka 84%. Det bör inte råda några som helst tvivel om att detta är en sparkvot som kan uppnås utan några större problem.

Sparkvot för en nyexaminerad

Då en nyexaminerad träder in på arbetsmarknaden kommer lönen utan tvekan att vara lägre än den medellön vi angett i det ovanstående exemplet. Kostnaderna kommer dock att vara på en hyfsat likvärdig nivå, vilket är en nackdel när det kommer till sparande för en nyexaminerad.

Är det då möjligt för en nyexaminerad att spara 2 500 kr per månad, förutsatt att kostnaderna är likvärdiga vårt ovanstående exempel? Ja, utan tvekan är det genomförbart.

Låt oss, som exempel, anta att personen i fråga är en nyexaminerad ekonom som precis har fått sitt sista jobb. Personen bör ha studerat 5 år och ingångslönen bör ligga på cirka 31 000 kr. Om personen i fråga bor i Stockholm och inte är medlem i svenska kyrkan blir lönen efter skatt cirka 24 500 kr. Personen i fråga kan således ha kostnader på 22 000 kr per månad och trots detta spara 2 500 kr per månad.

Lyckas man inte med detta, efter att nyligen ha levt som student (CSN) med en inkomst på cirka 11 000 kr per månad, då bör man se över sina utgifter. Personen kan dubblera sina levnadskostnader och ändå komma undan med att spara en slant.

Räkneexempel

För att då visa hur enkelt det faktiskt är att bli miljonär har vi skapat ett räkneexempel. Notera att detta exempel avser ett genomsnittligt utfall. Är du själv intresserad av att räkna på det kan du använda vår räknesnurra.
Nedanstående visar att en person som börjar spara 30 000 kr per år, eller 2 500 kr per månad, vid 25 års ålder, kommer vara aktiemiljonär ungefär vid 43 års ålder.

Beräkning av antalet år det tar att bli miljonär

Som du kan se kommer du förmodligen vara miljonär vid 43 års ålder. Det enda du behöver göra är spara 2 500 kr per månad. För att se hur bra denna prestation faktiskt är, bör du ha i åtanke att den genomsnittliga aktiemiljonären på Avanza är 52 år gammal. Du kan alltså slå det med nästan 10 år.

Hur gör man detta i praktiken?

Det är väldigt enkelt. ”Ställ in” ditt bankkonto på att automatiskt utföra en överföring på 2 500 kr varje månad till ditt aktiekonto. Därefter använder du dessa pengar till att investera i en gratis indexfond.
Det tar cirka 10 minuter per månad.

Summering

Denna artikel kan kort och gott summeras med att du kan väldigt enkelt bli miljonär i Sverige, förutsatt att du är välutbildad och har lite disciplin. Vi vill faktiskt påstå att det enda som spelar roll är huruvida du vill bli miljonär eller inte.

1 svar på ”Konsten att bli miljonär”

Lämna en kommentar