Hur fungerar återköp av aktier?

Återköp av aktier innebär att ett bolag köper tillbaka en del av sina aktier på börsen. Vanligtvis makuleras sedan de återköpta aktierna vilket innebär varje enskild aktie nu representerar en större andel av företaget. Aktieåterköp är därmed en metod för att återföra kapital till ägarna, och kan användas som ett alternativ till traditionell utdelning.

Det finns dock ett antal punkter där dessa metoder skiljer sig åt, men för att förtydliga konceptet visar vi först ett exempel på hur aktieåterköp fungerar i praktiken.

Exempel aktieåterköp

Förutsättningarna är följande:

  • Börsvärde på 1 miljard kronor
  • 100 miljoner st aktier
  • Varje aktie är alltså värd 10kr
  • Största aktieägaren äger 10% av företaget (10 miljoner aktier)

Företaget har genererat ett överskott i verksamheten och vill nu göra ett aktieåterköp på 100 miljoner kronor. 100 miljoner kr används från företagets kassa för att köpa aktier på börsen. Eftersom varje aktie är värd 10kr köper företaget 10 miljoner aktier totalt. Därefter makuleras aktierna.

Förutsättningar efter aktieåterköp:

  • Börsvärde på 900 miljoner kronor
  • 90 miljoner utestående aktier totalt
  • Varje aktie är alltså fortfarande värd 10kr
  • Största aktieägaren har inte sålt några aktier och äger fortfarande 10 miljoner aktier. Men hans ägarandel har ökat till 11% eftersom det totala antalet aktier har minskat till 90 miljoner (10/90=0,11).

Aktieägaren kan nu välja att sälja av 1 miljon av sina aktier för 10kr styck och får då ut 10 miljoner kr. Detta blir en form av konstlad utdelning där aktieägaren fortfarande äger 10% av bolaget (9/90=0,1), men har fått ett kapitaltillskott på 10 miljoner kr. Nettoeffekten för aktieägaren blir då:

10 milj kr + 9 milj kr* 10kr = 100 milj kr

Detta ger samma utfall som om företaget beslutar om en utdelning på 100 miljoner kronor. Aktieägaren får då 10 miljoner kr i utdelning och behåller 10 miljoner aktier , men aktiepriset sjunker till 9kr. Nettoeffekt blir då:

10 milj kr + 10 milj kr * 9kr = 100 milj kr

Fördelar med aktieåterköp

Om vi nu vet hur aktieåterköp fungerar, varför använder företag att köpa tillbaka aktier istället för att göra en vanlig utdelning? Svaret är att det beror på företagets specifika situation och det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till. Vi går därför igenom dessa faktorer mer ingående och börjar med de mest självklara skillnaderna.

Lägre skattesats och högre flexibilitet för dig som aktieägare

Vid en vanlig utdelning måste aktieägaren betala en skatt på utdelningen, så kallad källskatt. Skatten kan skilja sig åt beroende på om du sparar i ett ISK-konto eller ett vanligt fondkonto och om det rör sig om svenska eller utländska aktier. För ett vanligt aktie- och fondkonto beskattas utdelningen med 30% oavsett om det är en svenskt eller utländsk aktie.

För ISK och kapitalförsäkring beskattas endast utdelningar för utländska aktier där källskatten ligger på mellan 5-27% beroende på vilket land det gäller.

Aktieåterköp ger däremot inga direkta skattekonsekvenser. I exemplet ovan kan aktieägaren välja att sälja av aktier för att simulera en utdelning eller behålla alla aktier och äga en större del av bolaget. Det innebär att aktieägaren själv väljer när skatten på överskottet ska betalas. Om du sparar i ISK eller kapitalförsäkring, behöver du alltså inte betala någon skatt alls, oavsett om det rör sig om svenska eller utländska aktier.

Om du sparar i ett vanligt aktie- och fondkonto kan du själv välja när beskattning tas ut och kan alltså ”tima” försäljningen och kvitta kapitalvinsten mot andra kapitalförluster under året. Summa summarum ger alltså aktieåterköp en lägre skatt och ger dig som aktieägare en högre flexibilitet.

Företagets värdering och signaler till marknaden

I exemplet ovan ökades den största innehavarens ägarandel från 10% till 11% i samband med aktieåterköpet. Om företaget ser till aktieägarnas intressen bör målet med aktieåterköp vara att öka befintliga ägares andel av företaget så mycket som möjligt, till ett så lågt pris som möjligt. Därför är det smart av företagsledningen att köpa tillbaka aktier när bolaget anses undervärderat. Ett beslut om aktieåterköp skickar därför en signal till marknaden om att företagsledningen anser att bolaget är undervärderat, vilket brukar tas emot positivt. Ett sådant beslut får en extra tyngd då det fattas av ”insiders” (företagsledningen) på företaget, som rent teoretiskt borde ha bäst insyn i företagets värdering.

Företagsledningen kan även dra nytta av marknadens nyckfullhet genom att köpa tillbaka aktier när företaget är undervärderat och ge ut aktier när aktiepriset återvänder till sitt fundamentala värde. På så sätt köps aktier billigt, säljs dyrt och bolaget tjänar pengar trots att aktieantalet och andelarna inte förändras.

Problemet är att det är svårt att avgöra när aktiepriset är undervärderat, och det är relativt vanligt att företag gör aktieåterköp precis innan en nedgång. Precis som för alla investerare är det alltså svårt för ledningen att förutsäga marknaden.

Mer flexibilitet för bolaget

Som aktieägare vill man se att utdelningen ökar år efter år. Marknaden reagerar därför negativt på sjunkande eller inställda utdelningar. Utdelningsbolag blir med andra ord ”bundna” av sina utdelningar på ett annat sätt jämfört med bolag som gör aktieåterköp istället. Aktiepriset påverkas inte på samma sätt om ett bolag gör aktieåterköp ett år för att inte göra några alls nästkommande år.

Nackdelar med aktieåterköp

Även om aktieåterköp oftast är att föredra, finns det ett par situationer att hålla utkik för där återköp inte är rätt väg att gå.

Företaget är övervärderat

Om företaget är övervärderat görs återköpen till ett högt aktiepris. Detta innebär att företaget inte kan köpa tillbaka lika många aktier och då blir fördelen för aktieägarna inte lika stor. Som aktieägare vill man att återköpen ska resultera i en kraftigt ökad aktieandel, till en så låg kostnad som möjligt. När företaget är övervärderat blir resultatet det motsatta och då finns det oftast bättre alternativ.

Exempelvis kan detta jämföras med om bolaget istället hade gett en utdelning till dig som ägare. Om ett företag du är ägare i har ett P/E-tal på 50 och ger dig utdelning är du förmodligen inte särskilt intresserad av att återinvestera den utdelningen direkt i bolaget. Eftersom ett P/E-tal på 50 tyder på att aktien just nu är övervärderad. På så sätt kan en utdelning vara fördelaktigt kontra ett återköp, då du som ägare kan göra mer strategiska köp. Du kan även återinvestera utdelningen i ett annat bolag som för tillfället har en mer rättvis värdering.

Egenintresse hos ledningen

Idag är det vanligt för börsbolag att ge ut omfattande optionsprogram till ledningen. Aktieåterköp kan då vara ett sätt att långsiktigt maximera sin egen förmögenhet och undvika att värdet av optionerna urvattnas. På kort sikt kan aktieåterköp öka nyckeltal som exempelvis vinst-per-aktie och därigenom få upp aktiepriset. Det är även vanligt med bonusar knutna till aktiepriset och nyckeltal. Detta ger ledningen incitament att göra återköp, även när det finns bättre alternativ.

1 svar på ”Hur fungerar återköp av aktier?”

Lämna en kommentar