Vad är avkastning på eget kapital?

Avkastning på eget kapital, eller Return On Equity (ROE), är ett lönsamhetsmått som visar hur effektivt ett företag är på att skapa avkastning för sina aktieägare. Nyckeltalet är en vanlig screener att använda sig av när man ska hitta intressanta kvalitetsbolag. Hög avkastning på eget kapital indikerar att företaget använder aktieägarnas kapital på ett effektivt sätt, men det finns en del fallgropar med nyckeltalet.

Det egna kapitalet beräknas genom att ta totala tillgångar minus totala skulder i balansräkningen. Överskottet ses som en skuld till aktieägarna och brukar därför kallas för Shareholder´s equity på engelska. Avkastning på eget kapital definieras således som:

Från formeln ovan ser vi tydligt att nyckeltalet inte kan användas när resultatet eller det egna kapitalet är negativt. Avkastningen på eget kapital påverkas mycket av vilken bransch företaget är verksamt inom, storleken på bolaget samt skuldsättningen. Vi kommer nu att gå igenom dessa punkter mer ingående.

Skillnad mellan olika sektorer

När man utvärderar avkastning på eget kapital är det viktigt att jämföra med andra företag inom samma bransch. Nyckeltalet påverkas av hur lönsamheten ser ut i branschen och hur kapitalintensiv verksamheten är. Bolag inom techsektorn karakteriseras exempelvis av lägre omkostnader och skalbara affärsmodeller. Branschen tenderar därför att ha högre avkastning på eget kapital jämfört andra sektorer. Energibranschen däremot har generellt högre omkostnader och det krävs mer kapital för att skala upp verksamheten, vilket syns i avkastningen på eget kapital.

Avkastning på eget kapital för svenska börsbolag. Snitt på 5 år

Från jämförelsen ser vi en markant skillnad i snittavkastningen på eget kapital mellan företag i techbranschen jämfört med företag i techbranschen. I det här fallet har vi filtrerat på de bolag som uppvisar högst avkastning i sina respektive sektorer. Det är alltså viktigt att ta jämföra nyckeltalet mellan bolag som har liknande verksamhetstyp. Oavsett kan en positiv avkastning på eget kapital fungera som en screnner som hjälper dig att hitta lönsamma bolag med vinssttillväxt.

Fallgropar med avkastning på eget kapital

Med det sagt finns det en del fallgropar med nyckeltalet och kan vara direkt missvisande i vissa fall. Vi kommer nu att gå igenom ett par av dessa varningsflaggor.

Hög skuldsättning

Avkastning på eget kapital kan höjas genom att öka täljaren (Resultat) eller minska nämnaren (Eget kapital) . Ett vanligt scenario för att minska nämnaren är när bolaget gör aktieåterköp som finansieras via högre skuldsättning. I det fallet ökar avkastningen på eget kapital, men företagets förutsättningar vad gäller tillväxt eller resultat har inte förändrats. På engelska kallas detta för ”leveraged buyback” och kan vara ett sätt för ledningen att manipulera andra nyckeltal så som Vinst per aktie.

Negativt resultat eller negativt eget kapital

Om företaget inte gör någon vinst blir det svårt att analysera företaget utifrån nyckeltalet. Samma gäller om bolaget uppvisar negativt eget kapital. Detta inträffar då företagets bokförda tillgångar understiger företagets skulder. Företeelsen kan vara en indikation på att företaget har finansiella svårigheter men det kan även finnas andra förklaringar. Exempelvis har Domino´s Pizza uppvisat negativt eget kapital under lång tid och samtidigt överpresterat mot index med över 1000%.

Tillväxttakten i avkastning på eget kapital

Riktningen som nyckeltalet rör sig mot kan vara minst lika viktig som själva avkastningen i absoluta tal. En tilltagande avkastning på eget kapital indikerar att framtiden går en ljusare framtid till mötes. Vi skriver om detta mer ingående i artikeln om Tillväxt i eget kapital.

Lämna en kommentar