Denna analys kommer gå igenom företaget Brighter. Företaget är listat på First North Stockholm och har idag ett börsvärde på 782 miljoner kronor.
Känner du att du inte orkar läsa hela analysen så kommer det korta svaret här:
Brighter har, i sin senaste årsredovisning, en nettoomsättning på cirka 14 miljoner. Samtidigt värderas bolaget till 782 miljoner kronor. Det tål att tänka på.
Vi som driver denna hemsida hoppas att Brighter kommer lyckas med sina produkter, då produkterna har ett reellt värde för befolkningen till skillnad från en del andra företag på börsen. Med det sagt tror vi inte det finns något att hämta i aktien i form av avkastning, vilket framgår av analysen nedan.
Företagets bakgrund
Brighter är ett företag som är verksamt inom hälsoteknik- och välfärdssektorn. För att kort beskriva Brighter så vill de skapa smarta lösningar för personer med diabetes samt för den äldre befolkningen. De smarta lösningarna består främst av 3 IT-lösningar.
- En lösning som hjälper diabetiker att följa upp sina värden via en app som ska förenkla denna proceduren genom en produkt som heter Actiste.
- En bärbar apparat som är tänkt att vara fäst på äldre personers handled. Apparaten analyserar i sin tur hur personen rör sig och kan på så sätt upptäcka om en nödsituation uppstår. Produkten/tjänsten i fråga heter Nectarine Health.
- En komplett lösning för digital omsorg. Plattformen ska, som precis nämnts, kunna komplettera allt som krävs för digital omsorg. Mer behöver nog inte sägas.
Produkten/tjänsten i fråga heter Camanio.
Innan vi tar en titt på Brighters finansiella data kan vi göra en övergripande analys av deras erbjudanden.
- En lösning som hjälper diabetiker följa sina värden känns föga revolutionerande med tanke på att diabetiker redan idag kan följa sina värden. Skillnaden blir att de nu har alla värden i en app. Visserligen är det ett steg i rätt riktning att kunna få alla värden i en app, frågan är bara vad en diabetiker är beredd att betala för det. Utöver detta bör man fundera på vad kostnaderna för läkare kommer uppgå till, eftersom en läkare måste titta på värdena.
- En apparat som hjälper de äldre i hemmet känns som en relevant produkt/tjänst och bör således kunna ha en positiv framtid.
- Lösningen för den digitala omsorgen känns som ett passande komplement till både diabeteslösningen samt apparaten för de äldre.
Med bakgrunden ur vägen dyker vi nu in i de finansiella bitarna. Den finansiella översikten i deras årsredovisning för 2020 visar följande:

Två saker kan direkt noteras, deras försäljning har ökat kraftigt samtidigt som deras kostnader har ökat ännu mer. De tycks alltså förlora mer pengar ju mer de säljer.
Rör vi oss sedan vidare till deras resultaträkning kan vi se följande:
- Deras totala intäkter är på 77,7 miljoner, varav 63,6 miljoner avser upparbetade intäkter för eget arbete. Detta innebär kort och gott att de upparbetade intäkterna ”möter” kostnader de haft under året och hamnar som en anläggningstillgång. Därefter börjar de skrivas av efter ett antal år. Detta ska alltså inte ses som intäkter, för det är endast ett redovisningstekniskt att bokföra en anläggningstillgång. Anledningen till att man gör på detta sätt är för att redovisa de utgifter som de facto har uppstått i samband med skapandet av anläggningstillgången.
- Brighters intäkter kan således sägas vara cirka 14 miljoner kr.
- Tar vi oss ett steg neråt i resultaträkningen ser vi att Brighter har materialkostnader på 6,8 miljoner. Externa kostnader på 144,5 miljoner. Personalkostnader på 74,5 miljoner kr. Avskrivningar/nedskrivningar på 67,5 miljoner kr. Lite övrigt på cirka 14 miljoner kr, samt finansiella intäkter på 4 miljoner och finansiella utgifter på 17,6 miljoner.
Det är generellt 2 saker som sticker ut här:
- Konsultkostnader på 145 miljoner kr och utöver detta personalkostnader på 75 miljoner kr.
- Matareialkostnader – Finansiella intäkter + finansiella kostnader uppgår till kostnader på cirka 20 miljoner. Detta överstiger deras intäkter på cirka 14 miljoner. Så även om Brighter skulle göra sig av med all personal och alla konsulter hade de ändå gjort en förlust för året.

Med resultaträkningen avklarad kan vi ta oss till balansräkningen.
Här är det främst deras omsättningstillgångar som är av vikt, eftersom de behöver tillräckligt med pengar för att kunna täcka sina kortfristiga skulder.
I balansräkningen kan vi se att deras likvida medel uppgår till 7,2 miljoner. Utöver det har de kortfristiga fordringar på 96 miljoner. Detta kan jämföras med deras kortfristiga skulder som uppgår till 78 miljoner. Brighter tycks alltså, på kort sikt, kunna betala sina skulder.
Men, tittar vi på deras kortfristiga fordringar kan vi se att de har en finansiell placering mot ränta på 30 miljoner. Det kan läsas mer i detalj gällande denna fordran här: https://news.cision.com/se/brighter-ab–publ-/r/brighters-revisor-forordar-speciella-rekommendationer-i-revisionsberattelsen-for-rakenskapsaret-2020,c3357993
Det enkla svaret är att den är osäker och Brighters kortfristiga fordringar bör sänkas med 30 miljoner.
De kortfristiga fordringarna + likvida medel uppgår således till: 73 miljoner. Dvs mindre än deras kortfristiga skulder på 78 miljoner. Detta tyder på att deras kortsiktiga betalningsförmåga är klart bristfällig.


Går vi sedan vidare till kassaflödesanalysen kan vi se att kassaflödet från den operativa verksamheten är -178,5 miljoner.
Kassaflödet från investeringsverksamheten uppgår till -114 miljoner.
Totalt uppgår deras fria kassaflöde till cirka -292 miljoner. Detta betyder, kort och koncist, att Brighter bränner pengar och en nyemission 2021 är förmodligen oundviklig.
Jämför vi med 2019, då deras fria kassaflöde var -152,5 miljoner, bränner de i dagsläget dubbelt så mycket pengar.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera följande:
- Brighters förlorar mer pengar ju mer de säljer.
- Deras kortsiktiga betalningsförmåga är bristfällig och förmodligen kommer de inte kunna betala sina skulder.
- Brighter har, per 2020, ett fritt kassaflöde på -292 miljoner. Detta måste täckas antingen via nyemission alternativt via lån.
För att se om trenden med det negativa fria kassaflödet fortsätter kan vi ta en titt i deras delårsrapport för perioden januari – mars 2021. För perioden jan – mar 2021 har Brighter ett fritt kassaflöde på – 65 miljoner, varav -50 miljoner är från den operativa verksamheten. En nyemission har alltså varit nödvändig och har även genomförts under perioden.
Framtiden för Brighter
Hur ser det ut framåt för Brighter?
Det ser inte ljust ut. Deras kassa uppgår till 43 miljoner per den 2021-03-31. Antar vi att deras operativa verksamhet drar lika mycket pengar som den gjort under Q1, dvs 35 miljoner, kommer endast 8 miljoner återstå för investeringar.
Det ser alltså ut som att en nyemission kommer genomföras under juli/augusti.
Men, skulle Brighter få igång sin försäljning kan de vända denna trend.
Baserat på tillgänglig data bedöms ett sådant utfall vara osannolikt.
Lite annat smått och gott:
Exempelvis kan nedanstående text identifieras på placeras forum avseende Brighters.
Personen i fråga har gjort en uppskattning på de intäkter Brighter kan komma att generera då avtal sluts och så vidare.
Tittar vi i årsredovisningen står det att Camanio har, från det att bolaget grundades, genomfört försäljning till 50 % av kommunerna i Sverige.
Ser vi till Camanios intäkter för 2020 så uppgår de till cirka 11 miljoner, samtidigt som deras kostnader uppgår till cirka 34,5 miljoner. Det ska alltså till en hel del försäljning för att Camanio ska bli lönsamt. Detta verkar personen som kommenterar helt ha missat i deras årsredovisning.

En annan punkt som är avvikande gällande Brighter är att de har en stor del av sina kostnader i deras moderbolag. Ett, enligt mig, avigt upplägg. Dels är ju poängen med ett moderbolag att äga andelar i andra aktiebolag, dels vill man inte riskera att moderbolaget går omkull.
Problemet som kan uppstå till följd av detta upplägg är att borgenärer kan kräva moderbolagets tillgångar om moderbolaget inte kan betala sina skulder. Det kan i sin tur leda till att hela koncernen faller, eftersom moderbolaget får använda sina innehav som pant för skulden.
Det ska poängteras att jag inte känner till den bakomliggande anledningen till upplägget med moderbolaget och det kan i deras fall faktiskt finnas en bakomliggande anledning.