Nettoskuld genom EBITDA

Nyckeltalet nettoskuld dividerat med EBITDA är ett vanligt nyckeltal som används för att bedöma ett företags skuldsättning och förmåga att betala tillbaka sina lån.

Genom att dela nettoskulden med EBITDA får man en fingervisning på hur många år det skulle ta för företaget att betala tillbaka sina skulder. Ju högre detta nyckeltal är, desto längre tid tar det för företaget att betala tillbaka sina skulder. De senaste åren har investerare inte tagit någon större hänsyn till nyckeltalet. I samband med den snabba ränteuppgången har dock företagens skulder kommit att få ett allt större fokus i debatten och Nettoskuld/EBITDA har gjort en comeback.

Definition av Nettoskuld

Nettoskuld är ett finansiellt begrepp som används för att mäta den totala skuldsättningen hos ett företag efter att ha tagit hänsyn till dess likvida medel. Det är det totala beloppet av ett företags skulder minus dess likvida medel som omedelbart kan omvandlas till kontanter, såsom kassa och bankkonton. Nettoskulden kan således definieras som:

Nettoskuld är en viktig indikator på ett företags finansiella hälsa och dess förmåga att hantera sina skulder. En stor nettoskuld tyder på att företaget har en hög skuldsättning och kan ha svårt att betala tillbaka sina lån på kort sikt. Å andra sidan kan ett negativt nettoskuldsvärde innebära att företaget har likvida medel som överstiger dess skulder. Detta brukar beskrivas som att företaget har en nettokassa. Nettokassa indikerar en stark finansiell ställning och att företaget har möjlighet att investera i framtida tillväxt och utveckling.

Definition av EBITDA

EBITDA, eller Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, visar företagets rörelseresultat före räntekostnader, skatter, avskrivningar och amorteringar. EBITDA mäter företagets kassaflöde från den löpande verksamheten, utan hänsyn till finansiella poster och skatteeffekter.

EBITDA kan användas som en indikator på företagets lönsamhet och förmåga att generera vinster från den löpande verksamheten. En hög EBITDA indikerar att företaget har en god lönsamhet, medan en låg EBITDA kan tyda på svårigheter att generera vinster. Med det sagt är det många poster som exkluderas när man kollar på EBITDA. Vi skriver mer ingående om detta i ett separat inlägg.

Exempel

Ett exempel på hur man kan använda nettoskuld och EBITDA i en jämförelse är följande:

Företag A har en nettoskuld på 100 miljoner kronor och en EBITDA på 10 miljoner kronor. Detta ger en nettoskuldgrad på 10 (100/10) och indikerar att företaget har en hög belåning och en svag finansiell ställning.

Företag B har en nettoskuld på 50 miljoner kronor och en EBITDA på 40 miljoner kronor. Detta ger en nettoskuldgrad på 2 (50/25) och indikerar en lägre belåning och en starkare finansiell ställning.

Lämna en kommentar