Vad är en konvertibel?

En konvertibel är ett finansiell instrument som kan omvandlas till en annan form av värdepapper, vanligtvis aktier. Innehavaren har rätten att växla konvertibeln till en viss mängd aktier under en viss tid oftast till ett förutbestämt pris. Detta kan vara en fördelaktig lösning eftersom det ger innehavaren möjlighet att ta del av företagets tillväxt genom aktieutdelningar och värdeökningar. Avkastningsmässigt kan en konvertibel ses som en mix mellan en obligation och en aktie.

Med en konvertibel har man möjligheten, men inte skyldigheten att konvertera obligationen till en aktie till ett förutbestämt pris i framtiden på precis samma sätt som för en köpoption. En konvertibel kan med andra ord ses som en obligation där innehavaren även får en köpoption. Därför är en konvertibel ofta dyrare än en vanlig obligation. Samtidigt är det en tryggare form av investering jämfört med en vanlig aktie eftersom man är garanterad det nominella beloppet på slutdagen.

Hur prissätts en konvertibel?

Konvertibler prissätts baserat på priset på den underliggande aktien och räntan på den konvertibla obligationen. För att prissätta en konvertibel måste man först ta reda på den underliggande aktiens marknadspris. Marknadspriset ligger till grund för att beräkna den potentiella vinsten eller förlusten om konvertiblen byts mot aktier.

Nästa steg är att beräkna räntan på konvertibla obligationen. Detta görs genom att jämföra den nuvarande räntan på konvertibeln med den ränta som betalas på en vanlig obligation med motsvarande löptid. Skillnaden mellan dessa två räntor kallas ”konverteringspremie” och representerar den förväntade avkastning som investeraren får genom att konvertera konvertiblen till aktier. Priset på konvertibeln beräknas sedan genom att addera den underliggande aktiens marknadspris med konverteringspremien.

Exempel på konvertibel

Om en konvertibel har en löptid på 5 år och den nuvarande marknadsräntan på likvärdiga obligationer är 3%, men den konvertibla räntan är endast 2%, betyder det att konverteringspremien är 1%. Om den underliggande aktien har ett marknadspris på 100 kr, blir priset på konvertiblen 100 + 1 = 101 kr.

Vad är nackdelen med konvertibler?

  • Konvertibler kan vara mer volatila än andra typer av värdepapper eftersom de är beroende av den underliggande aktiens värde. Om aktien sjunker i värde kan detta påverka konvertiblens värde negativt. Detta gäller om man har behov av att sälja konvertibeln vidare på andrahandsmarknaden innan inlösen. Behåller man konvertibeln utan konvertering till aktier får innehavaren den konvertibla räntan.
  • Konvertibler ger inte samma kassaflöde som för vanliga aktier, eftersom de inte ger rätt till utdelningar. Detta kan vara en nackdel för investerare med behov av kassaflöde från sina investeringar.
  • Konvertibler är beroende av förutbestämda villkor för att konvertera till vanliga aktier. Om villkoren inte uppfylls, kan investeraren inte konvertera sin konvertibel till aktier. Detta kan vara en nackdel om marknaden förändras och villkoren för konvertering inte längre gäller.
  • Om den underliggande aktien är illikvid, kan det vara svårt att sälja konvertiblen. Detta kan skapa likviditetsrisk för investeraren.

Lämna en kommentar