Är EBITDA ett överskattat nycketal?

EBITDA är ett väl använt nyckeltal/mått när det kommer till företags rapportering av hur året/kvartalet har gått. Detta är, minst sagt, konfunderande eftersom nyckeltalet i sig inte säger särskilt mycket. Speciellt inte då olika företag inom samma bransch jämförs, eftersom kostnader efter EBITDA kan slå hårt mot företagens resultat, även om EBITDA-marginalen är likartade. EBITDA står för Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization.

Eftersom många poster exkluderas innehåller EBITDA exempelvis inte kostnader för investeringar som företag måste genomföra för att kunna fortsätta utveckla sin verksamhet. Att visa ett resultat som inte innehåller dessa kostnader säger ju egentligen ingenting för en aktieägare, eftersom ett företag måste utföra investeringar för att hållas vid liv. Att även exkludera skattekostnaden känns också mycket märkligt, eftersom alla företag som gör vinst måste betala skatt.

Exkluderade poster i EBITDA

  1. I = interest = Ränta. Räntekostnader är vanligtvis kostnader ett företag har för deras långfristiga skulder. Helt enkelt deras banklån eller andra lån som de måste betala ränta för. Företag lånar, generellt sett, för att kunna utföra investeringar. Investeringarna i sin tur kommer då att ha vanliga kostnader men även en räntekostnad. Att då exkludera räntekostnaden blir missvisande, eftersom det är en kostnad som företaget tar sig an för att kunna driva verksamheten.

  2. T = Taxes = Skatt. Skattekostnaden hamnar i regel som den sista kostnaden efter att alla andra kostnader har dragits bort. Eftersom skattekostnaden alltid kommer vara där, oavsett hur mycket ett företag kämpar för att bli av med den, är det lika bra att ta med denna kostnad när året som har gått analyseras. Det är trots allt resultatet efter skatt som är det viktiga för ägarna.

  3. D = Depreciation = Avskrivning. Avskrivningar är kostnader som ett företag har till följd av att de gjort någon form av investering, exempelvis i maskiner som används i deras tillverkning. Avskrivningarna visar alltså vad en/flera investering/ar har kostat företaget under året som gått. Det finns därför ingen poäng med att exkludera ett sådant mått, eftersom ägarna måste förstå vilka investeringskostnader ett företag har.
    Det finns ju ingen poäng med att ha ett högt EBITDA om investeringskostnaderna är högre.

  4. A = Amortization = Nedskrivning/Avskrivning (Tänk inte amortering som i amortering av banklån. När ett företag amorterar ett banklån uppstår inte en kostnad.). Denna del syftar ofta till nedskrivning/avskrivning av immateriella anläggningstillgångar. Exempel på sådana är Goodwill, patent och liknande tillgångar. Det finns visst fog för att exkludera denna kostnad, eftersom den ofta är av engångskaraktär. (Att den är av engångskaraktär betyder att det kanske händer var femte/tionde år).
    Men trots detta tyder den på något väldigt viktigt, nämligen att en tillgång har kraftigt minskat i värde och därför beräknas företaget tjäna mindre pengar på den tillgången.
    Därför, trots att den är av engångskaraktär, bör den inte exkluderas.



Det korta svaret är att de förmodligen inte vet vad de ska visa men känner att de ”måste” ju visa något som ser bra ut. En annan anledning kan vara att alla andra gör det, vilket så klart innebär att det är ”rätt” att använda EBITDA.
En tredje anledning är att det visar ett högre resultat än årets resultat, vilket i sin tur får det att se ut som att företaget tjänar mer pengar än vad det faktiskt gör.

Problemet med detta är att ägare endast bryr sig om årets resultat, d.v.s blev resultatet positivt eller negativt. För en ägare spelar det ju ingen roll om vi hade ett högt resultat före en massa kostnader. Då hade det ju varit bättre att endast titta på nettoomsättningen, för det kommer ju ge det högsta resultatet.

Varför används EBITDA då så ofta i bolagsrapporter?


”Men EBITDA visar ju vilka pengar som har ”kommit in” till företag. Därför visar EBITDA vilket kassaflöde vi haft in till företaget och därmed vilka pengar företaget genererat före icke-kassaflödespåverkande-poster. Därför är det bra att använda…”

Detta är visserligen sant, men faktum är att vi har kassaflödesanalysen för att analysera sådant. Alltså ska man titta i kassaflödesanalysen när man vill se vilka pengar som kommit in till ett företag och vilka pengar som gått ut från ett företag. Att titta på EBITDA för att ta reda på detta känns helt meningslöst eftersom det ger en sämre och ofullständig bild av kassaflödet in till företaget.


För att summera det hela:
Titta på vilket resultat ett företag gör för året. Det är det som spelar roll. Det som sker innan årets resultat är så klart viktigt, men inte lika viktigt som vinsten ett företag gör.

4 svar på ”Är EBITDA ett överskattat nycketal?”

  1. Bra analys. Saknas dock ytterligare ett argument för att att spola EBITDA. En av de mer svårsförståeliga redovisningsreglerna i IFRS är att leasingkostnader inte alls är en hyreskostnad utan en avskrivning och ränta för att man använder t.ex. bilar. Det betyder att alla företagets leasingkostnader förs tillbaka och byter plats till avskrivningar och ränta, dvs hela kostnaden för att t.ex. leasa bilar försvinner alltså. De flesta tror nog att företagens leasingkostnader för en bil är med i externa kostnader men så är det alltså inte.

    Svara

Lämna en kommentar