Aktieanalys – Exsitec Holding

Exsitec Holding är ett IT-bolag vars affärside är är att bistå med hjälp vid digitaliseringsprojekt i små- och medelstora bolag. Utöver den hjälp de bistår med säljer de även olika mjukvaror i form av affärssystem, CRM-system och andra liknande produkter/tjänster.

Enkelt sammanfattat gör Exsitec precis samma sak som alla andra IT-bolag som är verksamma inom ”affärssystem-sfären”, dvs de hjälper till att implementera någon form av IT-lösning och säljer även påläggstjänster/produkter med tillhörande konsultation.

Analysen kommer fördelas enligt följande:

Resultaträkningen

Det första som vi noterade i Exsitecs årsredovisning är hur hög deras skatt är i förhållande till deras resultat före finansiella poster. Exempelvis var deras resultat före finansiella poster 2020 13,6 miljoner, samtidigt som skatten var 11 miljoner. Bakgrunden till denna avvikelse är en fusion företaget genomförde 2018, där goodwill uppstod till följd av fusionen. Fusionen tycks ha gjorts mellan moderbolaget och ARK systems AB, vilket i sin tur leder till att goodwillen inte bedöms vara förvärvad, vilket i sin tur innebär att avskrivning/nedskrivning av goodwillposten inte är skattemässigt avdragsgill. (Vill du fördjupa dig i detta är skatteverket en bra plats att börja på).

Tittar vi på deras omsättning och resultat så tycks omsättningen ha en hyfsad tillväxt mellan 2019 och 2020, för att sedan växa kraftigt i Q2 2021. (Du finner den finansiella informationen här).

Resultatet växer även det. med cirka 80% under Q2 2021, jämfört med Q2 2020. Resultatet per aktie har dock sjunkit kraftigt till följd av de nyemissioner som företaget genomfört. Från 10 kr/aktie Q2 2020 till 0,1 kr/aktie Q2 2021. Resultatet har alltså spätts ut med 11 800% och P/E-talet skjuter som en effekt i höjden. Då denna artikel skrivs ligger det på cirka 700.

Ovanstående är förmodligen en anledning till varför Exsitec så flitigt använder nyckeltalet EBITA. (Det visar en bättre bild än resultatet, mer om detta senare). Rent generellt ska man vara skeptisk då företag redovisar tal som EBITDA, EBITA och EBIT. Anledningen är oftast att de vill visa en bättre bild, inte att de vill ge dig som läsare av årsredovisningen vägledning.

Balansräkningen

Det finns egentligen inget större behov av att gå ner i detalj på Exsitecs balansräkning. De har större poster där det är ”vanligt” för konsultbolag att ha höga tillgångar, exempelvis deras goodwill. Utöver det har de en stark kassalikviditet, kombinerat med ett högt eget kapital. Det ska noteras att det höga egna kapitalet till stor del är en följdeffekt av att de genomfört nyemissioner lite då och då.

Det kan även noteras att de under 2020 genomförde en nyemission och tycks ha använt den för att betala av sina skulder till kreditinstitut. Ett mycket gott tecken, eftersom det tyder på att ägare/VD prioriterar finansiell stabilitet.

Kassaflöde

Denna del är egentligen den mest intressanta i Exsitec, eftersom de har ett lågt resultat, men samtidigt ett väldigt högt operativt kassaflöde.

Jämför vi deras operativa kassaflöde och resultat för perioden 2019 – 2021 ser vi följande:

2019-12-312020-12-31estimat 2021-12-31
Vinst-6,92,73,6
Kassaflöde från den löpande verksamheten22,84984
Tillväxt kassaflöde115%71%

Kassaflödet har alltså en mycket god tillväxt, vilket förmodligen är anledningen till den kursrusning som skett. Vi ska dock beakta att deras tillväxt, utan förvärv, inte är lika hög. I deras kvartalsrapport för Q2 2021 nämner de att den organiska tillväxten, för perioden april – juni, ligger på 34%. Men, 34%, är även det en imponerande tillväxt. Investerare bör dock ha i åtanke att det kostar att växa så pass mycket och de kan inte upprätthålla det för evigt.

Denna tillväxt kommer nog hålla i sig i ett par år för att sedan avta och närma sig tillväxten som större mer väletablerade företag har. Det är inget konstigt i sig, eftersom större företag har en lägre tillväxt till följd av att de äger en större del av marknaden och därför tenderar att växa i takt med marknaden till större del.

Aktiekursen i förhållande till finansiella värden

Att jämföra aktiekursen i förhållande till P/E-talet är en metod vi vanligtvis föredrar, då det ger ett snabbt och ofta hyfsat rättvisande mått gällande om en aktie är övervärderad eller inte. I detta fall känns det nästan lika meningslöst som att försöka föra en logisk diskussion med Gudrun Schyman.

Trots det kan vi ju göra en simpel uppskattning på vad som kan hända då deras goodwillavskrivningar upphör.

Låt oss anta följande:

  • Deras justerade EBITA (44,5 MKR) för Q1+Q2 2021 utgör en rättvisande uppskattning för deras resultat efter finansiella poster. EBITA för hela 2021 blir 90 miljoner (avrundat till närmsta tiotal).
  • Skatten är på 20%
  • De har en vinsttillväxt på 30% per år under de 5 kommande åren.

Utifrån ovanstående antaganden får vi följande:

20212022202320242025
EBITA90117152198257
Skatt 20%-18-23-30-40-51
Årets resultat7294122158206

Baserat på ovanstående siffror är dagens kurs något undervärderad sett till vinsten år 2025. Detta eftersom dagens marknadsvärde är 2400 Miljoner: 2400/206 = P/E 11.

Men, detta kräver att de växer med 30% per år, vilket är svårt, samt att de höjer sin vinst något extremt.

Vi får därför, återigen, ta en titt på kassaflödet istället.

Vanligtvis används fritt kassaflöde när man ska ge sig på någon form av kassaflödesvärdering. I detta fall kan vi dock skippa det, eftersom det rör sig om ett konsultbolag. (Konsultbolag behöver i stort sett inte investera något i sin verksamhet eftersom hela värdet sitter i deras konsulter). vi kommer därför endast titta på deras operativa kassaflöde.

Operativa kassaflöden


Som nämndes tidigare har de en god tillväxt i sina operativa kassaflöden och om vi antar att de växer med 30% per år under perioden 2021-2025 får vi följande siffror:

20212022202320242025
Operativt kassaflöde84109142185241

De kan alltså, med rätt tillväxt, ha ett operativt kassaflöde på runt 240 miljoner år 2025. Jämför vi det med deras marknadsvärde på 2400 miljoner så ser dagens värdering inte helt felaktig ut. Det är dock inte att likställa med att aktien är köpvärd, snarare tycks företaget vara hyfsat korrekt prissatt sett till den information som finns tillgänglig.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela ser vi följande gällande Exsitec:

  • De har en kraftig tillväxt, såväl organisk som total.
  • Finansieringen tycks vara konservativ och de har en låg skuldsättning. De tycks även spendera sina pengar konservativt vilket är ett gott tecken.
  • Det årliga resultatet är lågt.
  • Kassaflödet från den operativa verksamheten är högt och växer kraftigt.

Utifrån ovanstående är vår slutsats att Exsitec är ett bra bolag med konservativ finansiering (Högt eget kapital och låga skulder) samt hög tillväxt i deras operativa kassaflöden. Allt tyder på att det kommer gå bra för bolaget i framtiden.
Vi ser dock, trots alla goda tecken, ingen poäng med att investera i Exsitec i dagsläget, eftersom priset på bolaget är för högt i förhållande till värdet. Det går alltså inte att motivera aktiepriset, då det är bra mycket högre än vad man får i form av värde från bolaget.

Därav avstår vi från att investera i bolaget i nuläget.

Lämna en kommentar