Aktieanalys Rockwell Automation

Rockwell Automation är ett globalt företag vars affärsområde är inom industriell automation och ”digital transformation”. De är verksamma i mer än 100 länder och är således, utan tvekan, en stor spelare på automationsmarknaden. Aktien är listad på börsen i New York och ingår i det amerikanska indexet S&P500. Är du intresserad av att fördjupa dig i mer information om Rockwell Automations verksamhet och struktur rekommenderar via kombinationen Wikipedia och deras årsredovisning för 2020.

Likt tidigare aktieanalyser är fokus på de finansiella siffrorna och inte på övergripande verksamhet. Detta eftersom vi tror att de säger mer än vad deras årsredovisning faktiskt säger (mer om detta senare). Med det sagt vill vi poäntera att den övergripande bilden ändå har ett visst värde.

Analysen kommer delas upp i följande delar:

Intäkter och resultat

Då Rockwell är ett stort och stabilt företag kan vi förvänta oss att deras tillväxt i omsättningen kommer vara ungefär samma som inflationen i samhället. Tittar vi på deras omsättning ligger Rockwell’s omsättningstillväxt mellan 2-3% per år, dvs de växer i stort sett med inflationen. Rockwell’s vinsttillväxt är bättre än deras omsättningstillväxt och ligger på cirka 4% i CAGR. Se sammanställningen nedanför:

Omsättning och vinst samt CAGR

Balansräkningen

Rockwell’s balansräkning är en tråkig sådan med mycket pengar i kassan(10% av totala tillgångar), hyfsat hög goodwill och lite andra investeringar.

Det enda som egentligen sticker ut är deras ”common stock in treasury”, vilket avser deras aktieåterköp. Rockwell har köpt tillbaka aktier för hela 6,5 miljarder dollar. Med tanke på att deras totala tillgångar är på 7,2 miljarder dollar är det utan tvekan en stor post.

Som aktieägare är detta positivt, eftersom du ökar ditt innehav i bolaget i takt med att de köper tillbaka aktier. Eftersom aktieåterköp minskar antalet aktier kommer bolaget exempelvis öka vinsten per aktie, utan att ha ökat den faktiska vinsten. Se nedan:

Före återköp:
Vinst: 100 kr
Aktier innan återköp: 100
Vinst per aktie = 1kr/aktie

Efter återköp:
Vinst: 100 kr
Aktier efter återköp: 50
Vinst per aktie: 2kr/aktie


Ovanstående är positivt för en aktieägare, förutsatt att företaget gör återköp i rätt ”läge”. Att köpa tillbaka aktier då bolaget värderas till P/E 50 är oftast inte ett bra köp, då dessa pengar hade kunnat investerats i något annat. Värderas bolagets aktie däremot till P/E 10 kan det vara ett mycket bra köp.

Kassaflöde

Rockwell har under åren 2018, 2019 och 2020 producerat stabila fria kassaflöden. Kassaflöden som krävs för att kunna betala utdelningar, skulder samt göra återköp av aktier. I sammanställningen nedan ser vi snittet för de senaste tre åren, vilket visar tydligt att de har starka kassaflöden:

Operativt, fritt kassaflöde och kassaflöde från investeringsverksamheten

Frågan är då om detta kassaflöde kan täcka det investerarna är ”ute efter”, dvs utdelningar och återköp. Det enda som Rockwell i praktiken ”måste” betala efter det fria kassaflödet är skulder. Därför kan vi utifrån deras skulders förfallostruktur göra en hyfsad uppskattning avseende framtida betalningar.

Rockwell’s skulders förfallotidpunkter

Som vi kan se ska Rockwell under perioden 2021-2029 betala 995 miljoner dollar av sin totala skuld. Att de kommer klara detta och samtidigt kunna genomföra återköp/ge utdelning känns väldigt säkert.

Övergripande bild avseende Rockwell’s situation på marknaden

I sin årsredovisning nämner Rockwell följande:

Att det skulle vara superhög konkurrens känns ganska tveksamt i Rockwells fall, eftersom deras vinst växer snabbare än omsättningen. Är du på en marknad med väldigt hög konkurrens kommer vinsten inte att växa snabbare än omsättningen. Detta eftersom det krävs en ökad vinstmarginal för att vinsten ska kunna växa snabbare än omsättningen. Att det sker på en konkurrensutsatt marknad går emot det mest fundamentala gällande konkurrens, nämligen att priserna pressas vilket leder till sjunkande marginaler.

Som nämndes gör Rockwell kontinuerligt aktieåterköp. Effekten det får på deras vinst per aktie är rätt intressant för en investerare. Som kan ses i diagrammet nedanför växer vinsten per aktie snabbare än deras faktiska vinst.

Tillväxten i vinst per aktie

Detta kan kännas attraktivt men samtidigt måste man förstå att det kostar pengar att uppnå denna tillväxt, eftersom företagets kassa minskar för att generera ökningen i vinst per aktie. Därför är tillväxten endast positiv om återköpen sker när Rockwell har en låg värdering. Att köpa aktier bara ”för att” kommer inte ge dig som investerare något mervärde.

Värdering av Rockwell

För att värdera Rockwell använder vi i detta fall en värdering baserad på genomsnittlig vinst de senaste åren + Rockwell’s eget kapital per 2020-12-31. Anledningen till att vi använder en så enkel modell är för att Rockwell’s fria kassaflöden ofta är på samma nivå som vinsten per år. Det ger starka indikationer på att de faktiskt kommer producera kassaflöden som motsvarar deras eget kapital + deras framtida egna kapital. Metoden brukar kallas för Residualvinstvärdering, som vi skrivit om mer ingående i en annan artikel. Således bedöms en värdering baserad på vinster + eget kapital vara den mest rättvisande. Beräkningen vi utfört ser du i diagrammet nedanför:

Värdering Rockwell

Utifrån vår värdering är Rockwell i dagsläget övervärderat.

Summering

För att kort summera denna analys:

  • Rockwell tycks inte vara på en så konkurrensutsatt marknad som de ger sken av att vara
  • De har stabila intäkter och kassaflöden
  • Tillväxten är rätt långsam och Rockwell är ett typiskt tråkigt bolag
  • Aktien bedöms i dagsläget vara övervärderad

Utifrån vår analys ser vi inget som talar för att aktien i dagsläget är köpvärd.

Lämna en kommentar