Free float – Detta behöver du känna till

Free float är ett mått som beskriver hur stor andel av ett företag som är öppet att handla på börsen för allmänheten. En hög free float säkerställer att prissättningen fungerar på aktiemarknaden och att utbud möter efterfrågan. Idag finns det spridningskrav på nya bolag som tar sig in på börsen, men det är svårt att styra vad som händer med ägandet efter en börsintroduktion. Nasdaq kräver exempelvis en free float på 25% samtidigt som minst 500 unika aktieägare ska äga aktier för minst 500 euro vardera. Trots det finns många bolag på Stockholmsbörsen med en betydligt lägre andel och Nasdaq avviker ibland från sina riktlinjer. Ett bra exempel är Volvo Cars börsintroduktion under hösten 2021. I det fallet listades aktien till en free float om 16-18% procent, eftersom handelsvolymen bedömdes vara tillräcklig i det fallet.

En låg free float är per definition inte något dåligt, utan det kan vara till din fördel i vissa situationer. Det är därför viktigt att du förstår hur fenomenet påverkar en aktie och vilka faktorer du bör hålla utkik efter.

Free float och volatilitet

Volatiliteten, d.v.s. en akties svängningar kring sitt medelvärde, är det vanligaste sättet att räkna på risk för aktier. Med en låg free float är handelsvolymen lägre och det är färre investerare som kontinuerligt handlar med aktien. Institutionella investerare och andra större aktörer har även svårt att ta positioner i sådana bolag då deras ordrar påverkar aktiepriset dramatiskt. Därför är volatiliteten generellt högre för aktier med en lägre andelen publika aktier till försäljning. Exempelvis har Volvo cars en volatilitet på ca 40%, medan Telia (hög free float) har en volatilitet på ca 20%. Nedan ser vi en bild som illustrerar detta samband.

Volvo cars aktiekurs (grön linje) jämfört med Telias aktiekurs (blå linje) senaste året.

Handelsvolym och fundamentala faktorer

Handelsvolymen kan påverka aktiepriset kraftigt i bolag med låg free float. Detta resulterar i att aktiepriset kan röra sig långt bort från sitt ”fundamentala” värde. Om du har rätt i din värdering av bolaget kan du utnyttja detta genom att köpa vid höga säljtryck och sälja vid höga köptryck. Med det sagt är det viktigt att förstå vad som orsakar avvikelsen från det fundamentala värdet. En av de viktigaste faktorerna att hålla koll på här är vad som orsakar handelsflöden. Har bolaget starka, långsiktiga huvudägare? Finns det stora blankningspositioner i aktien? Har bolaget riskkapital i ryggen som sannolikt vill göra en exit efter börsnotering? Eller har aktien nyligen tagit sig in i ett index som skapar stora kapitalflöden från indexfonder? Med andra ord är det viktigt att förstå vad som driver aktiekursen i bolag med låg free float.

1 svar på ”Free float – Detta behöver du känna till”

Lämna en kommentar