Investering vs spekulation

Det räcker med att gå till valfritt aktieforum för att kunna läsa om personer som har investerat i bolag ”X” eller bolag ”Y” som ska revolutionera marknaden med banbrytande teknologi eller en ny medicin som kommer rädda miljarder liv. Personerna är alltid tydliga med att påpeka att det är investering de har gjort och det rör sig aldrig om någon form av spekulation (läs gambling).

Då vår åsikt skiljer sig rätt kraftigt från detta synsätt, dvs vi anser ”investeringar” i förhoppningsbolag vara ren spekulation, kommer vi gå igenom och förklara vår syn på detta. Vi vill även gå igenom lite myter gällande detta fenomen och visa att du inte behöver spekulera med dina pengar för att bli rik.

Strukturen för denna artikel är enligt följande:

  • Vad avser en investering och vad avser spekulation
  • Myter kring avkastning som leder till spekulation
  • Statistik

Vad är en investering och vad är spekulation

  • En investering är en kapitalplacering som har en väldigt hög sannolikhet att, över tid, generera avkastning. Köper du exempelvis en lägenhet så har den en hög sannolikhet att den ökar i värde över tid.
  • Spekulation avser kapitalplaceringar som har en låg sannolikhet att, över tid, generera avkastning. Exempel på dessa är exempelvis nystartade läkemedelsbolag.

Som du kan se i de korta förklaringarna ovanför är en investering något som ger avkastning över en lång tidsperiod jämfört med spekulation som ger snabb och hög avkastning under en kort tidsperiod.

En enkel ”tumregel” för att veta om din kapitalplacering är en investering eller spekulation är att du frågar dig själv följande: ”Har jag högre sannolikhet att tjäna pengar om jag spelar roulette och satsar alla pengarna på svart?”. Om svaret på den frågan är ja, då spekulerar du förmodligen med dina pengar.

I fallet med roulette får du en avkastning på 100% med 48,6% sannolikhet och förlorar alla dina pengar med 51,4% sannolikhet. Detta är betydligt bättre odds än vad du finner i många förhoppningsbolag. Ofta är avkastningen av liknande binär karaktär, d.v.s. att företaget antingen får sitt läkemedel godkänt och klättrar flera hundra procent, eller att företaget inte får det godkänt och kursen faller med 90%.

Myter kring avkastning som leder till spekulation

Några vanliga myter/missförstånd som ofta leder till spekulation är följande:

  • Köper jag en aktie så är det en investering
  • Man måste ta höga risker för att bli rik
  • Företaget har en unik idé som kommer revolutionera marknaden

Att köpa en aktie är automatiskt en investering

Den första myten/missförståndet är att ett köp av en aktie automatiskt är en investering.
Detta tänk är felaktigt, eftersom vissa aktieköp är ren spekulation. Ett vanligt exempel på detta är läkemedelsbolag som ska utveckla en ny medicin som ska bota sjukdom ”ABC”. Om du köper aktier i ett sådant bolag är det inte en investering till följd av det faktum att företaget inte skapar något värde i dagsläget. Du kan alltså inte med rimlig säkerhet säga att företaget kommer tjäna pengar de kommande 5-10 åren.

Jämför detta med ett stort läkemedelsbolag som Pfizer, Astrazeneca, Sanofi och så vidare. Det är läkemedelsbolag som gör vinster varje år och det går med viss säkerhet att säga att de kommer vara lönsamma de kommande 10 åren.

Det krävs högt risktagande för att bli rik

En annan myt är att det krävs högt risktagande för att bli rik.

Ett vanligt exempel är att du måste ”hitta rätt” aktie och investera allt i den för att kunna tjäna ”the big money”. Du ska hitta aktien som ökar med 1000% eftersom det är mycket bättre än den genomsnittliga avkastningen på 7% per år.
Detta är helt felaktigt då det inte krävs särskilt hög avkastning per år för att du ska kunna tjäna en rejäl slant. Sparar du exempelvis 30 000 kr per år och har en avkastning på 7% per år, kommer du vara miljonär efter cirka 17-18 år. Du kan räkna själv på detta via vår ränta på ränta kalkylator

Det kan låta ”långsamt” och tråkigt och så vidare. Men, om du bryter ner siffrorna inser du att det är 2 500 kr per månad som du måste spara. Skippar du några restaurangbesök, 2 utekvällar per månad och tar med dig matlåda till jobbet kan du bli aktiemiljonär i fyrtioårsåldern. Det krävs inte heller någon superhög lön och de flesta bör kunna spara undan 2 500 kr per månad. Du kan alltså leva ett helt vanligt liv och trots det bli miljonär. Du behöver i stort sett inte avsäga dig någonting, förutom lite alkohol, bakfylla och halvkassa luncher.

Företaget är unikt och kommer revolutionera marknaden

Det räcker att spendera 10 minuter på forumet ”placera” för att se vilken ”förmåga” människor har att hypa företags potential. Denna ”förmåga” tycks leda till att människor lyckas lura inte bara andra, utan även sig själva, till att tro på ett företags potential.

Vanligt är även i detta fall läkemedelsbolag. Där små läkemedelsbolag lyfts till oanade höjder och de kommer göra allt som ingen annan klarar av. Denna hype håller i sig ett tag, tills läkemedelsbolaget gör sitt tredje år med förlust och nästa nyemission är på agendan. Ofta är det ett gäng djärva själar som trots den tredje nyemission hänger kvar till följd av den enorma potential som bolaget har. Vad de tyvärr inte förstår är att större läkemedelsbolag kan göra exakt samma sak, men även köpa upp dessa bolag och skala upp produktionen. Det finns alltså en anledning till att vissa läkemedelsbolag är större än andra….

Statistik

För att demonstrera hur svårt det är att ”träffa” rätt när det kommer till spekulation tänkte vi även visa lite statistik avseende svenska bolag noterade på börsen.

Börsdata gör det hyfsat enkelt att se vilka aktier som haft en ökning på över 1 000% under hela sin ”livstid” på börsen och jämföra dem mot totala antalet aktier på den svenska börsen. Utifrån detta kan vi se hur många av dessa som haft en ökning på över 1 000% det senaste året, de senaste tre åren och de senaste 5 åren.

Statistiken lyder enligt följande:

Antal svenska bolag: 1076 st
Antal svenska bolag med en avkastning på över 1 000% under sin livstid: 95 st
Antal bolag som har en avkastning på över 1 000% under deras livstid samt haft en avkastning på över 1 000% de senaste 5 åren: 8
Antal bolag som har en avkastning på över 1 000% under deras livstid samt haft en avkastning på över 1 000% de senaste 3 åren: 8
Antal bolag som har en avkastning på över 1 000% under deras livstid samt haft en avkastning på över 1 000% det senaste året: 1

Slutsatser vi kan dra från statistiken

När vi bryter ner datan ser vi att endast ett bolag av 1 076 st har lyckats ha en avkastning på över 1 000% under sin livstid och haft en avkastning på minst 1 000% under 1 år. Företaget i fråga är AegirBio.

(Det ska noteras att Aegirbios aktiekurs har fallit kraftigt efter att denna artikel först skrevs. Kontentan blir således att vi inte lyckades hitta ett enda bolag som hade en avkastning på 1000% under 1 år).

Statistiken talar således sitt tydliga språk. Att ”spekulera” sig till förmögenheter och bli rik på kort tid är i stort sett omöjligt. Skulle du ”lyckas” med det så handlar det om tur, inte om skicklighet. Ofta tar det lång tid innan en avkastning på 1 000% blir en verklighet och det är i stort sett alltid i väldigt bra bolag som faktiskt producerar något av värde, inte förhoppningsbolag med buzzwords och annan bullshit.

Men, att hitta dessa bolag som ger väldigt hög avkastning över en längre tidsperiod är inte det lättaste. Därför är det oftast bättre att månadsspara i en gratis indexfond som ger dig cirka 7% avkastning per år. Det kräver i stort sett ingen insats, du behöver inte läsa på om företag och sannolikheten för att det skulle gå dåligt är väldigt låg.

Summering

För att summera det hela. Vi lyckades inte finna ett enda bolag som, under 2021, har ökat med 1 000%. För de 3 senaste åren fann vi endast 8 bolag av 1 076 som haft en avkastning på över 1 000%.

Vi hoppas med detta kunna avråda de som läser denna artikel från att investera alla sina pengar i förhoppningsbolag. Statistiskt sett kommer det inte löna sig.

Lämna en kommentar