Köpa utländska aktier

Som investerare vill vi generellt uppnå diversifiering genom att äga aktier i olika regioner och sektorer. Det kan därför vara en god idé att köpa utländska aktier i sin portfölj för att sprida risken. På den globala börsmarknaden är Sverige dessutom en liten spelare och står för runt 1% av det totala börsvärdet. Du kan därför gå miste om många intressanta möjligheter genom att enbart fokusera på hemmamarknaden.

Med det sagt finns det många faktorer att ta hänsyn till när man investerar i utländska aktier. I denna artikel kommer vi därför att gå igenom hur det fungerar samt argument för och emot att äga aktier utomlands. Vi går igenom följande delar:

Köpa utländska aktier i praktiken

Idag är det betydligt enklare som svensk småsparare att investera i utländska aktier. Med nätmäklare som Avanza och Nordnet kan du handla utländska aktier i många europeiska länder, men det finns många direkta och indirekta kostnader som är associerat med detta. Med Avanza kan du handla utländska aktier i följande länder:

  • Norden (Danmark, Norge, Finland)
  • USA
  • Kanada
  • Tyskland
  • Frankrike
  • Portugal
  • Belgien
  • Italien
  • Nederländerna

Övriga länder går att handla köpa via Avanzas mäklare, men man får då vara beredd på högre kostnader. Nordnet erbjuder idag handel i följande länder:

  • Norden (Danmark, Norge, Finland
  • USA
  • Kanada
  • Tyskland
  • Storbritannien

Från listan ser vi tydligt att Avanza inkluderar fler marknader och är därför det vi rekommenderar om du planerar att direktäga utländska aktier.

Kort kommentar om kinesiska aktier

Idag blir det mer och mer vanligt att svenska småsparare intresserar sig för kinesiska aktier så som Alibaba eller Tencent. Den kinesiska börsen är dock extremt restriktiv mot utländska investerare och det går generellt inte att direktäga kinesiska aktier. Större kinesiska bolag försöker komma runt detta genom börsnotering på den amerikanska börsen.

Dessa aktier kallas för ADR, vilket står för American Depositary Receipt. En ADR är ett certifikat utställd av en amerikansk bank som garanterar att ditt certifikat motsvarar en aktie i ditt kinesiska bolaget. Som svensk investerare kan du exempelvis köpa Alibaba Group ADR på Avanza som är listad på New York Stock Exchange. Det finns dock risker med en ADR och med den kinesiska börsen i allmänhet vara medveten om innan du investerar i kinesiska aktier. Du kan läsa mer om det här.

Med det sagt går vi nu över på de faktorer som du behöver ta hänsyn till när du handlar utländska aktier.

Valutaväxling

När du köper utländska aktier via ISK, Kapitalförsäkring eller pensionskonto kommer Nordnet och Avanza att göra en automatisk valutaväxling. I samband med köpet lägger nätmäklarna på en spread (avgift) på valutakursen som motsvarar 0,25%. Avgiften tas ut både vid köpordrar och säljordrar och du kan därför räkna med att betala spreaden 2 gånger. Vi visar detta med ett enkelt exempel:

Du vill köpa en amerikansk aktie för 1000 dollar och vi antar att växelkursen står i 10 svenska kronor. För att köpa aktien behöver du alltså betala 10 025kr. När du sedan säljer aktien kommer du att sälja för 9 975kr. Din totala kostnad för att köpa och sälja aktien blir alltså 50kr, eller 0,5%. Här ska man också vara medveten om att vi pratar om spreaden som Avanza eller Nordnet tar baserat på växelkursen som de får från sina underleverantörer. Den faktiska spreaden gentemot den ”riktiga” växelkursen kommer alltså att vara något högre.

Källskatt

När du får utdelning från en utländsk aktie kommer du att betala källskatt till det land du köper aktien från. Källskatten betalas i procent och brukar ligga 15% och uppåt. Om du investerar på ett ISK gör Skatteverket automatiskt en avräkning på högst 15% så att du får tillbaka skatten. Den överskjutande delen får du dock stå för själv. Framöver kommer exempelvis samtliga nordiska länder ha 25% i källskatt vilket innebär att du kommer betala en skatt om 10% efter avdrag.

Den överskjutande delen kan du få tillbaka genom via respektive lands skattemyndighet. Om du däremot investerar via en Kapitalförsäkring kommer försäkringsbolaget automatiskt att göra den ansökan åt dig. Rent skattemässigt är det alltså en fördel att ha en Kapitalförsäkring om du investerar i utländska aktier med högre källskatt än 15%.

Här kommer en lista på vanliga länder och nuvarande källskatt:

  • Norden 25%
  • USA 15%
  • Storbritannien 5%
  • Tyskland 25%
  • Frankrike 30%
  • Kanada 25%

Källskatten betalas när utdelningar kommer in på kontot och växlas automatiskt till SEK. Även här kommer du alltså att betala en valutaväxlingsavgift på 0,25%.

Courtage

Både Nordnet och Avanza har olika courtageklasser beroende på hur stora affärer du gör på ditt konto. Courtaget skiljer sig dock inte åt för svenska och utländska aktier och procentsatsen du betalar på ordern kommer alltså att vara densamma. Undantaget är om du har courtageklassen ”Fast” som är lönsamt vid ordrar på runt 150 000kr. Nordnet och Avanza har liknande courtageklasser som ligger mellan 0,079% och 0,25%.

Enda skillnaden för utländska aktier är att det ofta finns ett minimikrav på hur mycket courtage du måste betala per order. Nordnet har exempelvis 1kr i minsta courtage för nordiska aktier, medan det ligger på 9kr för aktier i övriga länder.

Argument för att investera i utländska aktier

1. Diversifiering

Ett vanligt misstag hos svenska investerare är att ha en alltför hög exponering mot hemmamarknaden. Inom forskningen kallas detta för home bias och är ett globalt fenomen hos både professionella investerare och småsparare. I Sverige har detta inte varit något större problem eftersom den svenska börsen har presterat väl ur ett internationellt perspektiv.

Med det sagt kan det uppkomma kriser just i Sverige som gör att svenska börsen går sämre framöver. Exempel på det kan vara en geopolitisk oroligheter, en ny finanskris eller en allmän försämring av svensk konkurrenskraft.

Utifrån finansiell forskning medför en alltför hög exponering mot hemmamarknaden en risk som man inte kommer att få betalt för på sikt. För mer information kring detta, se vår artikel om Capital Asset Pricing Model (CAPM).

2. Tillgång till resterande 99% av börsen

Som vi nämnde i inledningen av denna artikel motsvarar den svenska börsen ca 1% av hela världens börsvärde. Genom att investera i utländska aktier får man ett betydligt bredare urval och fler placeringsmöjligheter. Värderingar på börsen och tillväxten i ekonomin skiljer sig dessutom åt över tid mellan olika regioner. En global strategi ger dig ett bra ingångsläge att komma in på marknader som historiskt varit för dyra eller som har goda tillväxtmöjligheter framåt.

3. Bredare valutaexponering

När vi investerar i utländska aktier får vi även exponering mot andra valutor. Detta innebär att avkastningen inte påverkas enbart av hur aktien går utan även av hur kronan utvecklas gentemot den utländska valutan. Ofta kallas detta för valutarisk, men i många fall kan det även vara en möjlighet. De senaste åren har exempelvis kronan försvagats kraftigt mot dollarn vilket resulterat i att ungefär en tredjedel av avkastningen i en globalfond kommer enbart från valutakursvinster.

Med det sagt kan det lika gärna gå åt andra hållet och därför introducerar utländska aktier en valutarisk som vid en första anblick inte ser önskvärd ut. Det finns dock ett bra argument till varför vi bör eftersträva en bredare valutaexponering, nämligen kopplingen mellan humankapital och finansiellt kapital.

Humankapital och finansiellt kapital

Humankapital är det samlade ekonomiska värde som vår kompetens, erfarenhet och utbildning ger oss. I början av livet har vi ett stort humankapital (många år framför oss i arbetslivet) och ett litet finansiellt kapital. Målet över tid är att omvandla humankapital till finansiellt kapital så att vi inte behöver jobba mer(gå i pension).

Majoriteten av alla medborgare har inte tillgång till arbetsmarknaden utomlands. Därmed kan vi inte riktigt styra över var vi placerar vårt humankapital och vi blir därför kraftigt beroende av den svenska ekonomin med en lön i svenska kronor.

Investerar vi endast i Sverige är majoriteten av vårt humankapital och finansiella kapital exponerat mot den svenska ekonomin och den svenska valutan. En djup lågkonjunktur i Sverige kan då leda till en dubbelsmäll där vi blir av med jobben (minskat humankapital) samtidigt som börsen faller (minskat finansiellt kapital). Detta undviker vi genom att placera en del av det finansiella kapitalet i utländska marknader.

Argument för svenska aktier

Det finns mycket som pekar på att man bör ha någon typ av exponering mot utländska aktier. Med det sagt finns det ändå ett par argument till varför det inte är någon katastrof med en hög exponering mot svenska aktier.

  • Globalisering. Idag är den svenska börsen tätt sammankopplad med börserna i resten av världen. Sverige är ett litet, exportberoende land och påverkas därför extra mycket av hur det går i resten av världen. Man brukar skämtsamt säga ”När USA nyser får Sverige en förkylning”. Den svenska börsen har dessutom redan en stor exponering mot andra valutor då vi har många internationella bolag som säljer sina produkter utanför Sverige.
  • Skattefördelar och lägre transaktionskostnader. Som vi skriver ovan har utländska aktier högre transaktionskostnader och utdelning kan beskattas via källskatten.
  • Valutarisk. Majoriteten av alla svenska investerare kommer att konsumera sin avkastning i svenska kronor. Utländska aktier introducerar en valutarisk där avkastningen minskar om svenska kronan stärks i värde gentemot utländska valutor. Det går inte att förutsäga om kronan kommer att stärkas eller försvagas och om detta är en risk eller en möjlighet. Därför kan man argumentera för att utländska aktier är en investering där vi ökar volatiliteten utan att få en högre förväntad avkastning. Här kan vi också köra en koppling till humankapital och finansiellt kapital. En pensionär (stort finansiellt kapital) som ska bo i Sverige och konsumera i kronor vill troligtvis inte ha en hög exponering mot andra valutor.
  • Mer lättillgänglig information och enklare analyser. Som svensk investerare har vi en bättre insyn i de svenska bolagen och vet var vi ska leta efter information. Mycket av det vi läser i finansmedia handlar om svenska bolag och det finns ingen språkbarriär att ta hänsyn till.

Lämna en kommentar