Sintercast – Aktieanalys

Sintercast är ett industribolag som är listat på Small Cap i Sverige med ett börsvärde på ca 750 mkr. Senaste 10 åren har bolaget växt omsättning och vinst med över 10% i snitt. Aktien är dock ned ca 30% på 5 år och kursen står idag på ca 106 kr.

Verksamhet och kundbas

Sintercast är verksamt inom gjutgodsindustrin och tillverkar primärt kompaktgrafikjärn (CGI) till dieseldrivna tunga fordon. Tekniken ökar motorns effektivitet och minskar utsläpp.

Till skillnad från övrig bilindustri är övergången till eldrivna motorer långsam, vilket innebär att det bör finnas en efterfrågan för Sintercasts produkter under en lång tid framöver. Omställningen är särskilt långsam i Europa och USA där eldrivna tunga fordon står för mindre än 1% av försäljningen. Kina är den region med högst försäljning av eldrivna tunga fordon med ca 4% av all försäljning. Enligt Bloomberg går 80% av sålda elbilar till Kina, vilket verkar bero på att lokala kinesiska myndigheter ger subventioner.

Sintercasts omsättning fördelas på följande segment:

  • Tunga fordon på 51% av volymen. Bolaget ser en stark efterfrågan i takt med att fordonsflottan uppdateras och räknar med en långsiktig efterfrågan till 2035 och framåt.
  • Heavy Duty pick-ups på 30% av volymen. Enligt Sintercast finns det inga konkreta planer på elektrifiering inom sektorn.
  • Övriga pick-ups på 15% av volymen. Detta är till stor del ett samarbete med Ford med produktion i tillväxtmarknader som Latinamerika, Asien och Afrika. Även här beräknas förflyttningen till elektrifiering ta längre tid.

Sintercast har en bred kundbas där Brasilien, Mexiko och Sverige är viktiga marknader. Återkommande intäkter motsvarar över 90% av försäljningen. Exempel på kunder är Scania, Ford, Volvo, Caterpillar, FAW, Typy och Hyndai. Sintercast har en stark position inom sin marknadsnisch med en marknadsandel på över 60%.

Även om Sintercast jobbar med dieselmotorer finns det en stark koppling till hållbarhet, eftersom Sintercasts produkter resulterar i minskande utsläpp. I årsredovisningen för 2023 visar bolaget på ett klimatbidrag i form av lägre utsläpp på 9 miljoner ton koldioxid. Det kan jämföras med Teslas uppskattade klimatbidrag på ca 14 miljoner ton koldioxid under 2023.

Finansiell Historik

Sintercast har en fin historik med en omsättningstillväxt på 14% och vinsttillväxt på 13% senaste 10 åren. Tillväxten har dessutom skett organiskt vilket är imponerande, även om tillväxten sker från låga nivåer i absoluta tal. Bolaget har därför nettokassa och en direktavkastning på ca 6%. Utöver det har bolaget ett återköpsprogram som initierades i slutet av 2023.

Sintercast har en god lönsamhet med en avkastning på investerat kapital (ROIC) på över 40% i snitt vilket tyder på en väldigt god kapitalallokering. EBIT-marginalen ligger på 36%, vilket är över Sintercasts historiska snitt på ca 30%. Sett till historiken ser alltså bolaget ut att vara överlönsamt för tillfället. En anledning till marginalförbättringen enligt bolaget är sjunkande personalkostnader då antal anställda minskat. Sett till Sintercasts finansiella mål ska dock rörelsemarginalen upp till 40% 2028, se nedan.

Finansiella mål

Sintercast presenterade nya finansiella mål i september 2023 som sträcker sig till 2028 och innefattar ett par olika punkter:

  • CAGR/årlig tillväxt på 10%.
  • EBIT-marginal på 40% och ett av de mest lönsamma bolagen på Nasdaq Stockholm.
  • 25 år av höjd utdelning
  • Bruttomarginal på 70%
  • 100 miljoner ton i ackumulerade koldioxidbesparingar

Sett till historiken ligger bolagen över sina finansiella mål på samtliga punkter förutom EBIT-marginalen på 40%. Till skillnad från många andra bolag väljer man att sätta ett lönsamhetsmål längre ned i balansräkningen utan några justeringar, vilket är ett kvalitetstecken.

Värdering

EV / EBIT

Idag handlas bolaget till en EV/EBIT på 14,6 och P/E på 17,7. Historiskt har Sintercast legat på P/E 26 och EV/EBIT på 24,1. För tillfället handlas alltså bolaget till en rabatt jämfört med sin historiska värdering på 40%.

Sintercast har inga direkta konkurrenter som är listade på börsen och det är därför svårt att jämföra med andra bolag i branschen. Med tanke på den stabila tillväxten, goda lönsamheten och starka marknadspositionen är det rimligt med en något högre värdering jämfört med snittbolaget på börsen. I andra vågskålen har vi dock att bolaget gör produkter till förbränningsmotorer.

För 2025 räknar vi med en tillväxt i linje med historiken. Sintercast har en stor andel återkommande intäkter och till skillnad från bilindustrin är det fortsatt god efterfrågan för bolagets produkter. Vi räknar med EBIT-marginal på 33%. Med en omsättning på 150 mkr får vi då en EBIT på 49,5, vilket är i linje med EBIT för 2024.

Motiverat värde och kassaflöde

VI räknar att Sintercast har en vinst per aktie på 6kr för 2025. Med ett avkastningskrav på 10%, en omsättningstillväxt på 10% i snitt efter 2025 landar vi i ett motiverat PE på 15. Detta bygger på en ekonomisk livslängd på 15 år vilket ger en motiverad aktiekurs på 90kr. Som vi var inne på har dock Sintercast värderats mycket högre historiskt och det finns ett par anledningar till varför bolaget förtjänar en högre premie jämfört med snittbolaget på börsen.

Sintercast har exempelvis haft en väldigt hög tillväxt i fritt kassaflöde på 26% i snitt senaste 20 åren. Bolaget handlas nu på en EV / FCF på ca 13. Detta kan jämföras med det historiska snittet på 29 senaste 10 åren. Även här värderas alltså bolaget kraftigt under sitt historiska snitt. Det kan vara rimligt om det är något som förändrats fundamentalt för bolaget, exempelvis om framtida tillväxt beräknas vara lägre.

Vi kan dock inte se något som pekar på detta och bolagets ledning är optimistiska inför framtiden. För att summera ser bolaget rimligt värderat ut, men om Sintercast ska tillbaka till sin historiska värdering ser det billigt ut på dessa nivåer.

Lämna en kommentar