Småspararmyter

Då vi som driver denna hemsida ofta talar med andra om aktier har vi noterat en trend där personerna vi talar med ofta har alldeles för höga förhoppningar på sina investeringar från ett kortsiktigt perspektiv. Samtidigt har personerna väldigt låg förståelse gällande tidens effekt på investeringar och hur ränta-på-ränta effekten har en kraftig effekt på avkastningen.

Därför vill vi i denna artikel redovisa lite felaktiga ”antaganden” om rikedomar kombinerat med statistik och räkneexempel som enkelt redogör för hur en normalinkomsttagare i Sverige kan bli mångmiljonär. Som du kommer få se är allt som krävs långsiktigt sparande och kontinuitet.

De felaktiga antaganden vi ofta hör är följande:

Det finns ingen poäng med att investera om du inte får hög avkastning

En vanlig förekomst när vi talar med andra om investeringar är att man ska få ”åtminstone” 15-20% i avkastning per år för ”annars är det inte lönt”. Detta tankesätt är extremt skadligt, eftersom det ofta leder till att människor avstår från att investera. Kan personen i fråga ”bara” få en avkastning på 7% per år så är det helt onödigt att investera enligt många.

Detta tankesätt är ofta en följdeffekt av att personen i fråga inte förstår ränta-på-ränta effekten och därför inte förstår att en avkastning på cirka 7% innebär att de investerade pengarna kommer dubblas vart tionde år. För att illustrera detta med ett räkneexempel, se nedan:

Antag att en person investerar 100 000 kr i en gratis indexfond när personen är 20 år gammal. Indexfonden ger en genomsnittlig avkastning på 7% per år och personen ska spara i 40 år, dvs till när personen är 60 år gammal.

Eftersom vi vet att en avkastning på cirka 7% kommer dubblera de investerade pengarna vart tionde år är det väldigt enkelt att räkna ut vilken summa personen har då personen fyller 60. Beräkningen blir enligt följande:

100 000 * 2^4 = 100 000 * 16 = 1 600 000, dvs 1,6 miljoner kronor.

Personen i fråga hade alltså endast behöver investera 100 000 kr vid ett enda tillfälle i sitt liv, därefter kunnat glömma bort investeringen och leva som vanligt, för att därefter bli miljonär. Detta med en ”låg” avkastning per år.

Om vårt ovanstående exempel inte övertygade dig att det går att bli miljonär genom arbete och sparande

It takes money to make money

Ofta tror människor att det krävs en stor summa pengar för att ”lyckas” med investeringar och det är inte ”lönt” att investera små summor. Detta antagande är så klart felaktigt och visar återigen på att personen i fråga inte förstår vilken effekt tiden har. Återigen visar vi ett enkelt räkneexempel för att demonstrera hur ”enkelt” det är att bli miljonär med månadssparande:

Antag att en person sparar 2 500 kr per månad, dvs 30 000 kr per år och gör detta under 30 år. Personen börjar då denna är 20 år gammal och slutar vid 50 års ålder. Om vi antar att den genomsnittliga avkastningen per år är 7% kommer personen ha cirka 3 miljoner i sparat kapital då denne är 50 år.

Om personen i fråga fortsätter i 10 år till kommer den ha cirka 6 miljoner kronor i sparat kapital. Med andra ord tillräckligt för att pensionera sig.

Hur står sig då detta sparande mot den ”genomsnittlige” miljonären. Faktum är att vi kan göra en ganska bra jämförelse eftersom Avanza publicerar statistik om de miljonärer de har på sin plattform. Statistiken finner du här och den visar att den genomsnittlige miljonären hos Avanza är 52 år gammal och sparar i genomsnitt 9 200 kr per månad.

Du kan alltså spara cirka en fjärdedel av vad den genomsnittliga miljonären sparar (2500 kr per månad jämfört med 9200 kr) och trots detta bli miljonär innan den genomsnittliga miljonären. Det enda som krävs är att du börjar när du är 20 år gammal.

Det tar för lång tid

Exemplet ovanför besvarar visserligen denna fråga, men vi djupdyker trots det lite i den. Den genomsnittlige miljonären är enligt Avanza 52 år gammal. Visserligen avser denna data endast Avanza, men hade fler människor inkluderats hade siffran förmodligen stigit eftersom personerna på Avanza har som mål att bli rika.

Du måste alltså utgå från att du kommer vara runt 50 år gammal innan du blir miljonär, eftersom det är så genomsnittet ser ut. Det kan visserligen kännas som lång tid, men som vi visade i ett exempel ovanför behöver du endast spara 2 500 kr per månad. Du behöver alltså inte ge avkall på stora delar av ditt liv. Du behöver bara vara lite ekonomisk. Skippa uteluncher på jobbet och ta istället med en matlåda. Gå inte ut och sup varje helg, utan varannan, så kommer du har sparat de 2 500 kronorna.

För att ytterligare ”hamra” in vårt budskap vill vi även visa Avanzas statistik över miljonärer under 30. Endast 4% av Avanzas miljonärer är under 30 år gamla. Alltså cirka 4 000 personer. Dessa personer har antingen börjat tidigt eller lyckats ”träffa” rätt aktie. Sannolikheten att du lyckas med det är, tyvärr, inte särskilt hög.

Räkneexempel antal miljonärer i samhället

För att visa med ett räkneexempel hur ovanligt det är att en person under 30 år kan vi använda oss av Avanzas statistik och extrapolera den på samhället för att göra hyfsad uppskattning:

Avanza har 1,5 miljoner kunder, cirka 15% av Sveriges befolkning. Om du 4 000 av dessa kunder är under 30 och har en portfölj med aktier/fonder på över 1 miljon kronor kan vi anta att antalet miljonärer i samhället är: 4 000/0,15 = 26 666 personer. Uppskattningsvis är cirka 27 000 personer i Sverige är alltså under 30 och har över en miljon kronor i aktier/fonder. Denna uppskattning är förmodligen en överdrift eftersom det är en högre sannolikhet att hitta en miljonär på Avanza än det är i det ”vanliga” samhället.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela gällande investeringar kan vi säga följande:

  • Att månadsspara 2 500 kr från 20 års ålder kommer med en väldigt hög sannolikhet göra att du är miljonär vid 50 år.
  • Om du har ett vanligt jobb och inga onödiga utsvävningar bör du kunna spara denna summa.
  • Att vara miljonär vid en ung ålder är unikt och du bör därför inte bli nedlåten av det faktum att du ännu inte nått miljonen.
  • Tiden är din bästa vän när det kommer till investeringar.

Lämna en kommentar