Svenska börsindex – OMXS30

OMXS30 är ett svenskt aktieindex som följer de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. OMXS30 mäter kursutvecklingen med basdatum 1986 då indexet stod i 125. Indexet har haft en fin utveckling sedan start med en genomsnittlig årsavkastning på över 10%.

När man talar om att den svenska börsen gått upp eller ned med X procent är det ofta just OMXS30 man baserar det på. Därför har indexet till stor del kommit att bli synonymt med den svenska börsen. En vanlig missuppfattning är att OMXS30 representerar de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen, men så är det alltså inte. Med det sagt finns det en stark koppling mellan handelsvolym och börsvärde där bolag som handlas frekvent även tenderar att ha ett stort börsvärde.

Lista på bolagen per 2023-01-28

Sammansättningen av bolagen i OMXS30 uppdateras i januari och juli varje år, baserat på omsättningen 6 månader bakåt i tiden. Respektive bolags andel i indexet bestäms av börsvärdet där större bolag får en större procentuell viktning. Själva viktningen uppdateras löpande då börsvärdet bygger på aktiepriset. Per 2023-01-28 ingår följande aktier i OMXS30:

AktieViktSektor
Atlas Copco A7,88%Industri
Investor B7,01%Industri
Volvo B6,25%Lastbilar
Hexagon B5,69%Teknik
SEB A5,17%Bank
Sandvik 5,14%Industri
ASSA Abloy4,92%Industri
Evolution4,79%Informationsteknik
Swedbank A4,31%Bank
AstraZeneca4,06%Läkemedel
Handelsbanken A4.03%Bank
Nibe Industrier B3,81%Industri
Hennes & Mauritz B3,56%Kläder och mode
Ericsson B3,53%Telekom
Nordea Bank3,53%Bank
Essity B3,32Hygienprodukter
Atlas Copco B3,26%Indsutri
ABB Ltd3,19%Industri
Alfa Laval2,57%Industri
Boliden2,43%Råvaror, gruvdrift
Telia Company2,1%Telekomoperatör
SCA B1,76%Pappersprodukter
SKF B1,49%Industri
Tele2 B1,15%Telekomoperatör
Getinge B1,13%Teknik
Autoliv0,89%Bilsäkerhet
Electrolux B0,77%Vitvaror
Kinnevik B0,72%Investmentbolag
Sinch0,46%Informationsteknik
SBB0,46%Fastigheter

Skillnad mellan OMXS30 och andra index

Från listan ovan ser vi att viktningen skiljer sig drastigt åt mellan bolagen. Bolaget med störst vikt är Atlas Copco där båda A-aktien och B-aktien har finns med i indexet. Detta innebär att Atlas Copco utgör ca 11% av hela portföljen. Jämfört med andra aktieindex, så som OMXSPI eller S&P500, har OMXS30 få innehav och ger därför inte investerare någon bred diversifiering. Sammansättningen avviker också från ett traditionellt marknadsviktat index då bolag tar sig in på listan baserat på omsättning och inte på börsvärde. Kontentan av det är att vissa mindre aktier kan ta sig in i indexet för att dessa handlas frekvent (ofta så kallade folkaktier). Ett exempel på det från listan är fastighetsbolaget SBB som har över 200 000 ägare på Avanza trots ett relativt litet börsvärde.

Kan man investera i OMXS30?

Det är möjligt att investera i OMXS30 på en rad olika sätt. Ett alternativ är att köpa en indexfond som följer indexet, exempelvis den populära fonden Avanza Zero som inte tar ut någon förvaltningsavgift. Utöver det finns en uppsjö börshandlade produkter och derivat som använder OMXS30 som underliggande instrument. Här rör det sig bl.a. om börshandlade fonder, optioner, terminer och warranter.

Vad står OMX för?

Alla index med namnet OMX framställs av Nasdaq som driver den svenska börsen. Företaget hette tidigare OMX men ändrade 2015 namn till Nasdaq. Man valde dock att behålla benämningen för samtliga index då finansbranschen har många derivat och fonder med dessa index som underliggande instrument. När Nasdaq framställer index görs det under varumärket Nasdaq OMX för att undvika missförstånd.

7 svar på ”Svenska börsindex – OMXS30”

    • Hej Henrik,

      Tack för din kommentar. Jag skriver klart och tydligt i artikeln att vilka bolag som inkluderas är baserat på omsättningen men att själva viktningen för respektive bolag baseras på marknadsvärde. Citat från artikeln: ”Respektive bolags andel i indexet bestäms av börsvärdet där större bolag får en större procentuell viktning.”

      Svara
      • ursäkta om jag tog fel men du skriver också: ”Sammansättningen avviker också från ett traditionellt index då VIKTNINGEN baseras på omsättning och inte på börsvärde. ”

        Stämmer det verkligen att ”viktningen uppdateras löpande då börsvärdet bygger på aktiepriset.” Sammansättning och vikt bestäms väl varje halvår och gäller tills nästa ombalansering, eller?

        Svara
        • Yes, nu förstår jag varför det blev förvirrande. Ordvalet viktningen i den meningen blir missvisande så det är korrigerat, tack för det!

          Det jag menar i den kontexten är följande:

          ”Vanliga” aktieindex är helt marknadsviktade, vilket innebär att bolag inkluderas baserat på börsvärde och därefter bestäms viktningen också av börsvärdet. I fallet med OMXS30 inkluderas bolag baserat på omsättning, men viktningen på de inkluderade bolagen bestäms sedan av börsvärdet.

          Så vilka bolag som kommer att ingå bestäms varje halvår, men respektive bolags andel i indexet uppdateras löpande när aktiepriset (och därmed börsvärdet) ändras. Därför ser vi t.ex. att Evolution nu utgör totalt 5,58% av indexet efter en stark uppgång, jämfört med 4,79% i januari 2023.

          Svara
    • Mig veterligen stämmer den siffran, men den uppdateras ju dagligen. Kollar vi t.ex. på sammansättningen i Avanza Zero ligger viktningen idag på 3,8% för Nordea. Avanza Zero följer SIX30RX vilket är desamma som OMXS30GI, d.v.s. marknadsviktat index med de 30 mest omsatta bolagen, fast med återinvesterad utdelning. Vet inte om det på något sätt stökar till det att Nordea även är listat på finska börsen

      Svara

Lämna en kommentar