ISK, eller investeringssparkonto, är ett av de vanligaste sätten att investera i aktier och fonder. Sparformen har ökat kraftigt i popularitet sedan lanseringen för 10 år sedan och idag finns det runt 3 miljoner registrerade konton enligt statistik från Skatteverket.
Som nybörjare kan det vara svårt att avgöra när ISK passar bättre än ett vanligt fondkonto. Som tumregel är ISK att föredra vid investeringar med hög risk (och hög avkastningspotential) medan fondkonto passar bättre för investering med lägre risk, så som sparande i räntefonder.
Hur fungerar ett ISK-konto?
De flesta banker erbjuder idag ISK-konton utan någon uppstartkostnad. Till skillnad från ett fondkonto betalar du inte skatt på vinsten när du säljer innehaven, utan en lägre årlig skatt baserat på ditt totala kapital. Skatten debiteras oavsett om dina tillgångar går upp eller ned i värde. Du får därför inte dra av eventuella förluster i deklarationen. Den årliga skatten är baserad på föregående års statslåneränta och kan aldrig understiga 0,375% av kapitalunderlaget. Med tanke på dagens låga ränteläge kommer skatten att ligga kvar på samma nivå ett tag till och justeras upp tidigast 2024.
Hur får jag fram kapitalunderlaget?
Kapitalunderlaget beräknas genom att summera alla tillgångar vid ingången av varje kvartal och addera alla insättningar på kontot under kvartalet. Detta görs för hela året och summan divideras därefter med 4. Kapitalunderlaget blir alltså ett genomsnittsvärde av hur mycket kapital du haft på kontot under året. Om du exempelvis öppnar upp ett ISK i juli kommer du alltså att betala hälften så mycket skatt jämfört med om kontot öppnats upp i januari.
Vilka tillgångar kan jag ha på ett ISK?
På ditt investeringssparkonto kan du förvara:
- Börshandlade finansiella instrument. Kan vara aktier, optioner, börshandlade fonder eller terminer
- Fonder. Aktiefonder, räntefonder, hedgefonder m.m
- Certifikat och warranter. Finansiella instrument som följer någon underliggande tillgångs värde, exempelvis bitcoin eller guld.
- Pengar
Vilket skydd har jag som investerare?
Tillgångarna på ett ISK-konto omfattas av det så kallade investerarskyddet. Detta innebär att dina tillgångar är säkrade upp till 250 000kr även om banken går i konkurs. Vanligtvis har man som kund separationsrätt vid en konkurs, vilket innebär att banken måste särskilja på sina egna tillgångar och på kundernas tillgångar. Investerarsskyddet träder i kraft när detta inte är möjligt och administreras av Riksgälden. Oinvesterade pengar på ett ISK omfattas å andra sidan av den statliga insättningsgarantin upp till 1 050 000kr.
När ska jag välja ett fondkonto eller sparkonto istället?
I vissa specifika situationer kan det vara bättre att placera pengarna på ett vanligt fondkonto eller sparkonto. Som vi hintat om i inledningen av artikeln kommer valet att baseras på risken i sparandet. Om man exempelvis investerar i lågriskalternativ så som korta räntefonder kan det vara bättre att göra det i ett vanligt fondkonto. Vi visar detta med ett enkelt exempel:
Avkastningen för Handelsbankens korträntefond har alltså varit 0,9% på 3 år. Vad blir avkastningen efter skatt om vi investerar 10 000kr på ett vanligt fondkonto jämfört med ISK?
Avkastning fondkonto
- Avkastning i kronor: 10 000kr * 0,9% = 90kr
- Skatt: 30% * 90kr = 27kr
- Avkastning efter skatt: 90kr – 27kr = 63kr
Avkastning ISK
Vi utgår från att fonden avkastat 0,3% per år. Detta understiger skatten på ISK-kontot på 0,375%.
- Avkastning i kronor: 10 000kr * 0,9% = 90kr
- Skatt i kronor under 3 år: 10 000kr * 0,0375% * 3 = 112,5kr
- Avkastning efter skatt: 90kr – 112,5kr = -22,5kr
Utifrån exemplet ser vi tydligt att investering i ISK i detta fall är en ren förlustaffär. Här kan det också vara en god idé att investera på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti. Där kan man hitta aktörer med statlig insättningsgaranti som ger mer än 0,3% ränta per år. Med tanke på att det är en garanterad avkastning är det dumt att spara i räntefonder när avkastningen understiger räntan på ett vanligt sparkonto.
1 svar på ”Vad är ett ISK-konto?”