Tillväxt i eget kapital

Tillväxt i eget kapital är, enligt oss, ett av de bästa samt mest relevanta mått när det kommer till ett företags prestation. Detta eftersom tillväxt i det egna kapitalet dels representerar företagets avkastning på eget kapital och dels deras tillväxt/minskning av årets resultat. Måttet hjälper oss alltså att hitta det vi aktieägare letar efter: Lönsamma bolag som växer.

Tillväxt i eget kapital är dock inte utan fallgropar, exempelvis kan ett företags egna kapital växa via nyemissioner eller dylika förändringar av aktieägarstrukturen. Därför bör det egna kapitalet justeras när en beräkning utförs, för att enbart inkludera vinster och utdelningar.

För att förklara detta lite närmare tänker vi redogöra för vår teori avseende nyckeltalet, hur det fungerar rent praktiskt samt bidra med ett exempel på hur du kan räkna ut den genomsnittliga tillväxten i eget kapital.

Vill du snabbspola till våra exempel är det bara att klicka på en länkarna nedan:

Teorin bakom nyckeltalet

Det som skapar värde i ett företag är den mängd pengar ett företag kan tjäna in till aktieägarna. Ett sätt att mäta hur detta är via det egna kapitalet, eftersom det egna kapitalet är den bästa uppskattningen vi har gällande kommande framtida kassaflöden. Det leder i sin tur till att en ökning av det egna kapitalet bör motsvara en ökning av det framtida kassaflödet in till företaget.

Utöver ökningen i det egna kapitalet bör vi även beakta tillväxten av vinsterna som genereras, eftersom ett företag som har tillväxt i vinsterna kommer behålla en stabil tillväxt i det egna kapitalet.

Ovanstående kan kännas lite som en rundgång av samma argument i båda styckena, därför ska vi illustrera skillnaden mellan ökning av det egna kapitalet och tillväxt i det egna kapitalet.

Hur avkastningen påverkas av tillväxten i eget kapital

Låt oss anta att två företag, A och B, har samma avkastning på eget kapital år X. Avkastningen på eget kapital är 10% och därmed har båda företagen ökat sitt egna kapital med 10%.
Låt oss nu anta att år 2 har företag A återigen en avkastning på eget kapital på 10%, men företag B har endast en avkastning på 9%. Anledningen till denna skillnad är att företag A har tillväxt i den årliga vinsten, vilket i sin tur leder till att deras tillväxt i eget kapital över de två åren är 10%, samtidigt som företag B har en tillväxt på 9,5%.

Om denna skillnad fortsätter i, låt säga 10 år, blir den genomsnittliga tillväxten i eget kapital för de 2 bolagen följande:

  • Företag A: 10% per år
  • Företag B: 7,2% per år

Om skillnaden mellan de två bolagen känns liten så rekommenderar vi dig att räkna på det. Testa exempelvis att ta 100 000 kr multiplicerat med 1,1^10 och därefter 100 000 * 1,072^10. Ju fler år desto större blir skillnaden.

Om du känner att ovanstående exempel var svårt att följa, så har vi sammanställt ett till nedanför.

Exempel genomsnittlig tillväxt EK

Antag följande för ett företag:

  • Företaget börjar med ett eget kapital på 1 krona
  • avkastningen det första året är 10% på eget kapital
  • Nästkommande år och åren därefter är avkastningen på eget kapital, vid ingången av året, 10 %
ÅrEK vid ingången av åretVinst (10% av eget kapital vid ingången av året)
110,001,00
211,001,10
312,101,21
413,311,33
514,641,46
616,111,61
717,721,77
819,491,95
921,442,14
1023,582,36

Vi kan alltså se i ovanstående beräkning att tillväxten i det egna kapitalet alltid är 10% för varje år, eftersom avkastningen på eget kapital, vid ingången av året, alltid är 10%. Detta betyder i sin tur att företagets vinst växer med 10% per år.

Vikten av att ha tillväxt i vinsten kan inte nog understrykas och bör ha framgått i vårt ovanstående exempel ”hur avkastningen påverkas av tillväxten i eget kapital”. Det är så pass viktigt att det, över tid, är mer lönsamt att investera i ett företag med låga vinster, men tillväxt i vinsten, än att investera i ett företag med hög vinst, men som inte har någon tillväxt.

Uträkning tillväxt i eget kapital

Uträkningen för tillväxt i eget kapital är väldigt enkel och du kan använda den direkt genom att utgå från ett företags årsredovisning. Du behöver alltså inte korrigera några siffror eller dylikt, utan kan köra på direkt.

Uträkning är enligt följande:

  • Först ”för du in” eget kapital den sista dagen för år ”1”.
    Detta är det egna kapitalet du ser i en årsredovisning.
  • Därefter summerar du vinsten för år 2 + x antal år. Exempelvis 10 år.
  • Sedan summerar du utdelningen som företaget gett ut under år 2 – x.
  • Slutligen tar du eget kapital år 1 + summerad vinst – summerad utdelning.

Se exemplet nedanför:

Eget kapital år 1100
Vinst år 219Utdelning år 25
Vinst år 311Utdelning år 36
Vinst år 412Utdelning år 46
Vinst år 516Utdelning år 510
Vinst år 616Utdelning år 67
Vinst år 712Utdelning år 75
Vinst år 810Utdelning år 810
Vinst år 919Utdelning år 910
Vinst år 1015Utdelning år 109
Vinst år 1118Utdelning år 1110
Eget kapital år 10170
Genomsnittlig tillväxt eget kapital5,45%

Genom denna enkla metod kan du snabbt jämföra bolag i samma bransch och se vilket av dem som har den högsta tillväxten i eget kapital. Trots att de kan ha samma avkastning på eget kapital. beräkningen kan därför användas som ett steg i värderingsprocessen för att avgöra vilket företag som presterat bäst över tid, när allt annat är hyfsat lika.

5 svar på ”Tillväxt i eget kapital”

Lämna en kommentar