P/Ek, eller Price-to-Book (P/B) på engelska, är ett nyckeltal som mäter aktiepriset i förhållande till bokfört eget kapital (book value). Likt andra nyckeltal, kan P/B användas för att hitta undervärderade bolag. Ett lågt P/B indikerar att aktiemarknaden sätter ett lågt värde på företagets tillgångar och kan alltså ge en indikation på att företaget är undervärderat.
Definition av eget kapital – Book value
Eget kapital definieras som summan av totala tillgångar minus totala skulder. Därefter sker vanligtvis en justering för preferensaktier, eftersom vanliga aktieägare inte har någon rätt till denna post. Rent teoretiskt motsvarar det egna kapitalet vad investerare får ut företaget likvideras och alla tillgångar säljs. Eget kapital brukar anges per aktie, d.v.s totalt eget kapital dividerat med antalet aktier. Detta summeras nedan i två enkla beräkningar.
Ett aktiepris på 100kr med ett eget kapital per aktie på 110kr ger exempelvis ett P/Ek på 0,91. Rent teoretiskt betalar man alltså 100kr för att köpa något som är värt 110kr, vilket så klart är en bra affär. I verkligheten kan dock ett värde under 1 indikera att företaget har en dålig avkastning på eget kapital, alternativt att tillgångarna är övervärderade i balansräkningen. Med det sagt ska vi nu kika på ett exempel för hur nyckeltalet beräknas.
Exempel – Swedbank P/Ek för 2020
Bilden ovan är ett utdrag från Swedbanks årsredovisning 2020. Här har Swedbank redan räknat ut sitt P/Ek och döpt till Börskurs/eget kapital per aktie.
Vi landar i ett P/Ek på 1,04 genom att ta Kurs per den sista december (144,12) dividerat med eget kapital per aktie (138,5). Aktiepriset ligger alltså i linje med bokfört eget kapital, vilket pekar på att Swedbank är relativt lågt värderat. Detta bekräftas också av Swedbanks historik där P/Ek pendlat mellan 1,1 och 1,8 de senaste 10 åren. Under 2021 har Swedbanks aktiekurs ökat kraftigt och presterat 8% bättre än index. Idag (November 2021) ligger deras P/Ek på 1,3.
Fallgropar med P/Ek
En uppenbar fälla med att stirra sig blind på P/B är att det ofta finns en motivering till en låg värdering. Det kan vara att företaget har hög konkursrisk, att tillgångarna är övervärderade eller att företaget går en osäker framtid till mötes.
P/ek påverkas också mycket av branschen som företaget är verksam inom. Exempelvis tenderar bankbolag att ha låga P/Ek, medan tech-bolag tenderar att ha en högre värdering. Detta beror på att det finns tillgångar som inte dyker upp som en post i balansräkningen, så kallade immateriella tillgångar. Detta kan exempelvis vara sådant som ett företags varumärke, som ofta kan vara betydligt mer värdefullt än fysiska tillgångar.
1 svar på ”Använda P/B för att hitta undervärderade aktier?”