Nyckeltalet EV/EBIT – En favorit hos många investerare

EV/EBIT är ett nyckeltal som likt PE-talet sätter värderingen i relation till företagets vinst. Till skillnad från andra nyckeltal tar EV/EBIT hänsyn till företagets skulder och kassa. Både täljaren och nämnaren i nyckeltalet har en annorlunda tolkning jämfört med PE-talet. EV står för Enterprise Value medan EBIT står för Earnings Before Interest and Taxes. EBIT benämns som rörelseresultat på svenska. Vi kommer gå igenom följande i artikeln:

Vad är Enterprise Value?

EV, eller Enterprise Value, är ett mått på företagets totala värde och utgår från börsvärdet. Börsvärdet beräknas genom att ta antalet utestående aktier multiplicerat med aktiepriset. Vi definierar sedan Enterprise Value som:

Enterprise Value tar alltså hänsyn till företagets balansräkning. Ett företag med höga skulder och liten kassa kommer ha ett lägre EV. Total Skuld + K kallas ibland även för nettokassa (om summan är positiv) eller nettoskuld (om summan är negativ).

Varför är det viktigt att ta hänsyn till skulder och kassa?

Spontant finns det två svar på den frågan:

  1. Värdering. Om bolaget har en nettokassa innebär det att samtliga skulder kan betalas av och att det då fortfarande finns ett överskott i balansräkningen. Detta överskott kan teoretiskt sett delas ut till aktieägarna. En stor nettokassa blir alltså en tillgång för aktieägarna. Värderingsmodeller som diskonterad kassaflödesanalys eller residualvinstvärdering utgår från hur mycket kapital som bolaget kan generera till aktieägarna. Med en nettokassa kan mer kapital betalas ut till aktieägarna och bolagets EV är högre än börsvärdet. Med en nettoskuld kommer istället Enterprise Value att vara lägre än börsvärdet.
  2. Finansiell ställning. En hög nettoskuld innebär att företaget har en svag balansräkning och låg soliditet. Det ökar den finansiella risken i företaget som kan få problem vid en credit crunch (kreditåtstramning) eller om kassaflöde saknas för att betala av lånen. Nettoskulden kan även bli en belastning för resultaträkningen. Att låna kostar pengar och vid stigande räntor kommer bolagets räntekostnader att gå upp. 

Vad är EBIT?

EBIT står för Earnings Before Interest and Taxes. EBIT visar hur mycket vinst ett företag gör i verksamheten innan räntekostnader och skatt är avdraget. Det finns ett par anledningar till att EBIT används istället för vinst i detta fallet:

  1. I Enterprise Value dras skulderna redan av från börsvärdet i täljaren och då är det rimligt att även dra av räntekostnaderna i nämnaren. Detta är den viktigaste anledningen.
  2. Enklare att jämföra mellan länder/branscher. Skattesatsen kan skilja sig åt mellan länder vilket påverkar vinsten på sista raden. Med EBIT blir det enklare att jämföra lönsamheten mellan bolag i samma bransch, men som verkar i olika länder. Vinsten kan också påverkas av stora engångsposter som vi visar i exemplet nedan, medan EBIT är mer stabilt. Med det sagt spelar det ingen roll med ett högt EBIT om skattesatsen och räntekostnaderna äter upp en stor del av rörelseresultatet. 

Uträkning av EV/EBIT

Nu har vi gått igenom hur EV beräknas och hur EBIT beräknas. Det som återstår är att ta Enterprise Value dividerat med EBIT, för att få fram nyckeltalet. Vi visar nu hur det kan gå till i praktiken med en analys av det svenska husbilsföretaget KABE.

Vi börjar med att leta fram årsredovisningen och tar upp rörelseresultatet (EBIT) från resultaträkningen.

Från bilden ser vi att rörelseresultat (EBIT) för 2021 ligger på 257 mkr. Vi går nu över till balansräkningen för att ta fram bolagets kassa och totala skulder.

Från balansräkningen summerar vi alla kort- och långfristiga skulder:

29 + 132 + 61 + 619 = 841 mkr

Därefter drar vi av likvida medel från skulderna och får då:

841 – 578 = 263 mkr.

Bolaget har alltså i detta fall en nettoskuld på 263 mkr. För att räkna ut Enterprise Value behöver vi även ta fram börsvärdet. Nätmäklare som Nordnet eller Avanza uppdaterar börsvärdet kontinuerligt och därför behöver man oftast inte göra det själv. Per 2022-03-22 är Kabes börsvärde 2 169 msek.

Nu kan vi räkna ut Enterprise Value:

Enterprise Value = 2169 – 263 = 1 906 mkr

EV/EBIT landar således på:

1906 / 257 = 7,4

Exempel på när EV/EBIT skiljer sig från P/E

EV/EBIT ska användas i kombination med andra nyckeltal och vara en del av en större analys. I vissa fall kan EV/EBIT ge en helt annan bild jämfört med P/E-talet. Detta minskar sannolikheten att man råkar ut för en så kallad värdefälla. En värdefälla innebär att företaget är lågt värderat utifrån ett specifikt nyckeltal, men att det finns en bra anledning till det.

Generellt vill man att P/E och EV/EBIT ligger på ungefär samma nivå. Om EV/EBIT är betydligt högre än P/E kan det peka på att bolaget har ökat skuldsättningen, eller att företaget har ett antal engångsposter som ökar upp vinsten.

Ett bra exempel på det är Ford. För tillfället har bolaget ett P/E på 3,7 vilket är väldigt lågt, både sett ur ett generellt perspektiv och hur det har sett ut för bolaget historiskt. Samtidigt har Ford ett EV/EBIT vilket är väldigt högt och betydligt högre än vad bolaget legat på historiskt. I dessa fallen är det viktigt att gräva lite djupare och reda ut vad detta beror på.

I Fords fall innehöll vinsten stora engångsposter som inte räknades in i rörelseresultatet. Det resulterade i att vinsten var ca 3 gånger högre än rörelseresultatet för 2021. Vinsten bestod bl.a. av avkastning för sin investering i elbilstillverkaren Rivian. Detta gav en onormalt hög vinst, och därmed ett onormalt låg P/E-tal.

Fords historiska vinster från icke-operativ verksamhet.

Exemplet visar hur viktigt det är att använda flera nyckeltal när man analyserar ett bolag. Därigenom blir det enklare att sätta ett nyckeltal i relation till något annat. Det kan även kasta ljus på risker i företaget som man kanske inte lagt märke till med ett snävare perspektiv.

Summering

EV/EBIT är ett nyckeltal som till skillnad från andra värderingsmultiplar även involverar företagets skuldsättning. Ett lågt EV/EBIT tyder på att företaget kan vara undervärderat. Användning av EV/EBIT tillsammans med andra nyckeltal ger en bredare bild av bolaget. En anledning till varför EV/EBIT inte används lika frekvent som P/E kan vara att beräkningen sker i fler steg och är något mer komplicerat att räkna ut. Det är inte heller lika enkelt att leta fram information om EV/EBIT, till skillnad från P/E som många nätmäklare räknar ut i aktiens översikt.

2 svar på ”Nyckeltalet EV/EBIT – En favorit hos många investerare”

Lämna en kommentar