Räkna ut soliditet

Soliditet är ett vanligt nyckeltal som används för att mäta ett företags finansiella ställning. Nyckeltalet anger hur stor del av företagets tillgångar som är finansierade med eget kapital. En hög soliditet pekar på att företaget har god betalningsförmåga och att man inte är beroende av externt kapital för att finansiera sin verksamhet.

En parallell kan dras till privatekonomi och belåningsgraden för en bostad. I det fallet består det egna kapitalet av kontantinsats + amorteringar på lånet. Totala tillgångar motsvaras av marknadsvärdet på bostaden.

I slutet av artikeln hittar du en kalkylator där du själv kan räkna på soliditet.

Hög och låg soliditet

Det är viktigt att ta hänsyn till vilken bransch företaget är verksam inom när man jämför soliditet mellan bolag. Exempelvis har fastighetsbolag generellt en högre soliditet jämfört med mindre kapitalintensiva företag, så som konsultbolag. Företag med en låg soliditet tenderar att vara mer konjunkturkänsliga och påverkas mer av ränteförändringar. I goda tider kan dessa bolag få en stark utveckling eftersom man har en inbyggd hävstång i verksamheten. Detta kan ge en hög avkastning på eget kapital. I sämre tider kan dock den låga soliditeten skapa problem. När tillgångspriserna minskar i värde minskar soliditeten och därmed ökar även den finansiella risken. Bankerna kommer då att kräva en högre ränta och man måste omförhandla lånen till sämre villkor. Samma princip gäller om man tar in kapital via nyemission eller genom att ge ut obligationer.

Formel för soliditet

Den information man behöver för att räkna ut soliditet är företagets egna kapital och totala tillgångar. Båda posterna finner du i balansräkningen. Formeln ser ut enligt följande:

Soliditet uttrycks ofta i procent. I vissa fall behöver man göra justeringar i eget kapital för att få ett mer rättvisande mått. Detta beror på att det kan finnas vinster i företaget som man ännu inte betalat skatt för. Sådana poster benämns som obeskattade reserver. Exempelvis kan det röra sig om periodiseringsfonder som används för att jämna ut resultatet i cykliska bolag. Med en enkel korrigering landar vi i justerat eget kapital:

Skattesatsen varierar beroende på vilket år som de obeskattade reserverna tas upp för beskattningen. Idag ligger bolagsskatten på 20,6%. Vi ska nu visa hur du kan räkna på soliditet med ett enkelt exempel.

Exempel på soliditet

Förutsättningar:

  • 1 000 000 kr i eget kapital
  • 200 000 kr i obeskattade reserver
  • 2 000 000 kr i totala tillgångar
  • Skattesats på 20,6%

Vi börjar med att justera det egna kapitalet:

1 000 000kr + 200 000kr *(1-0,206) = 1 158 800 kr

Därefter beräknar vi soliditeten:

1 158 800kr / 2 000 000kr * 100 = 58%

I det här fallet är alltså strax över hälften av alla tillgångar finansierade med eget kapital.

Kalkylator

1 svar på ”Räkna ut soliditet”

Lämna en kommentar