Hur fungerar en nyemission?

En nyemission är en finansiell transaktion där ett företag emitterar nya aktier och säljer dem på marknaden. Syftet med en nyemission är att öka företagets kapitalbas genom att skapa nya aktier som kan säljas till investerare. För att locka investerare brukar aktiepriset för nyemissionen vara lägre än aktiens nuvarande marknadspris. En nyemission påverkar redan emitterade aktier, eftersom det helt plötsligt finns ett större antal aktier till ett annat pris. Det kan finnas ett par olika anledningar till varför man väljer att göra en nyemission:

  • Finansiera tillväxt. Olönsamma företag eller företag med små kassaflöden är beroende av att ta in nytt kapital för att få verksamheten att gå runt. Många tillväxtföretag väljer att fokusera på omsättningstillväxt istället för lönsamhet och måste då ta in nytt kapital kontinuerligt.
  • Ansträngd ekonomisk situation. Bolag med betalningssvårigheter eller hög skuldsättning kan behöva genomföra en nyemission för att undvika en konkurs.
  • Finansiera investeringar. Större investeringar kan ibland kräva en nyemission, exempelvis om man ska göra ett stort förvärv.
  • Alternativ till andra finansieringsvägar. Ett företag kan göra en nyemission om det är fördelaktigt jämfört med att ställa ut en obligation eller ta ett vanligt banklån.

Prissättning av aktier i en nyemission

Prissättningen av dessa nya aktier bestäms av ett antal faktorer, inklusive företagets nuvarande och förväntade finansiella utveckling, marknadsförhållanden och konkurrensen från andra företag som också emitterar aktier.

Företaget kan använda olika metoder för att bestämma priset på nya aktier. En vanlig metod är att använda en så kallad ”bookbuilding-metod”, där investerare ges möjlighet att lämna in bud på aktierna. Företaget samlar sedan in buden och väljer de högsta buden för att bestämma det slutgiltiga priset.

En annan metod är att använda en ”fast prissättning”, där företaget bestämmer priset på förhand. Detta kan vara lämpligt om företaget har en stark efterfrågan på aktierna eller om det finns begränsade mängder aktier tillgängliga.

Företaget kan också använda en kombination av dessa metoder, till exempel genom att använda en bokbuilding-metod för att samla in bud från investerare och sedan justera priset med hänsyn till marknadsförhållanden och företagets finansiella utsikter.

Processen för en nyemission

Innan en nyemission kan genomföras måste företaget skapa ett prospekt som beskriver företagets verksamhet, finansiella situation och förväntningar på framtiden. Prospektet ska vara en transparent och sanningsenlig beskrivning av företaget och ska godkännas av Finansinspektionen innan nyemissionen kan genomföras.

När prospektet är godkänt kan företaget lansera sin nyemission. Detta görs via börsen eller via en riktad emission. Vid en riktad emission säljs till en begränsad grupp investerare. Görs emissionen över börsen kan företaget välja att göra den med eller utan företrädesrätt. Företrädesrätt innebär att befintliga aktieägare har förtur till nyemissionen.

Investerare som vill köpa aktier kan anmäla sitt intresse genom att sätta in en anmälningsorder. Detta är en förbindelse att köpa aktier i nyemissionen till ett fastställt pris. Anmälningsordern är bindande och investeraren måste köpa aktierna om de erbjuds till det angivna priset.

Efter att anmälningsperioden har avslutats väljer företaget ut vilka investerare som ska få köpa aktier i nyemissionen. Detta görs genom en teckningskurs, som är det pris som investerare måste betala för att köpa aktierna. Teckningskursen kan vara högre eller lägre än anmälningspriset beroende på efterfrågan på aktierna.

Om det finns fler investerare som vill köpa aktier än det finns aktier tillgängliga förfogas aktierna genom en fördelning enligt ett förutbestämt princip, till exempel första-in-först-ut. Investerare som inte får köpa aktier i nyemissionen får tillbaka sina anmälningspengar.

När aktierna har tecknats och betalats för blir de registrerade i investerarnas aktieböcker och företaget får in det belopp som akt

Nackdelar med att emittera nya aktier

Nyemissioner är ett vanligt sätt för företag att samla in kapital, men det finns också vissa nackdelar med detta sätt att finansiera verksamheten.

  1. Utspädning. En av de största nackdelarna med nyemissioner är utspädning, vilket innebär att befintliga aktieägares andel av företaget minskar eftersom antalet aktier ökar. Detta kan leda till en minskning av värdet på befintliga aktier.
  2. Förändring i ägarstruktur. Nyemissioner kan också leda till en förändring av företagets ägarstruktur, eftersom nya aktieägare kommer in och befintliga aktieägare får en mindre andel av företaget. Detta kan ha en inverkan på beslutsfattandet och riktningen för företaget.
  3. Påverkan på ekonomiska utsikter. Företagets finansiella utsikter kan påverkas av en nyemission, särskilt om det är svårt att få investerare intresserade av teckna aktierna. Detta kan leda till att företaget måste sätta ett lägre pris på aktierna, vilket kan påverka företagets egna kapital och dess förmåga att generera vinst.
  4. Kostnad. Genomförandet av en nyemission kan också vara kostsamt, eftersom det kräver en hel del tid och resurser för att förbereda och genomföra.

Trots dessa nackdelar kan nyemissioner vara ett viktigt verktyg för företag att samla in kapital för att finansiera expansion eller för att hantera skulder. I många fall är det dessutom direkt nödvändigt för att undvika ekonomiska trångmål.

2 svar på ”Hur fungerar en nyemission?”

Lämna en kommentar