Aktieanalys – Gränges

Gränges är ett svenskt industriföretag som tillverkar aluminiumprodukter med egen produktion i Europa, Asien och USA. Bolaget börsnoterades 2014 i nuvarande tappning, men grundades 1896 under namnet Trafik AB Grängesberg. Idag är Gränges listat på Midcap och har ett börsvärde på ca 11 miljarder kr. Sedan noteringen har bolaget fyrdubblat sin omsättning och aktien har stigit med 171%. Aktien står idag i ca 100kr.

I den här analysen kommer vi att gå igenom följande:

Kort om Gränges verksamhet

Gränges är en ledande leverantör av valsade aluminiumprodukter med egen produktion. Bolaget har ett starkt hållbarhetsfokus inom sina nischer. Det syns också i ägarlistan med många institutionella investerare, där bl.a. fjärde AP-fonden är största ägare. Deras produkter används bl.a. i byggnader, elektrifiering, och för återvinningsbara förpackningar.

Gränges delar in sin marknad i Americas (Nord + Sydamerika) och Eurasia (Europa + Asien). Ca 55% av omsättningen kommer från Eurasia och 45% från Americas. Omsättningen fördelas i sin tur på ett par industrier:

För tillfället är marknaden svag för Gränges och man ser en försäljningsminskning inom samtliga industriområden i Americas. För Q4 såg tillväxten ut enligt följande:

Från tabellen ovan är det tydligt att både fordonsindustrin och HVAC (Heat, Ventilation and Air Condition) går svagt. Det är ingen nyhet och syns tydligt i aktiekurserna för andra bolag så som Nibe och Volvo Cars. Enligt Gränges drivs försäljningen på kort sikt främst av antal tillverkade bilar. Kaoset på röda havet har resulterat i att en del biltillverkare stoppat produktionen. Bolaget tror att marknadens efterfrågan kommer att vara låg under 2024 och räknar därför med en något lägre försäljningsvolym.

Finansiell historik

Omsättningstillväxt

Senaste 10 åren har Gränges ökat omsättningen med 17,3% i snitt per år. En del av den tillväxten har finansierats via förvärv. 2016 köpte man exempelvis Noranda, ett amerikanskt bolag som fördubblade försäljningsvolymen proforma. 2020 gjordes ytterligare ett substantiellt förvärv när man köpte den polska tillverkaren Aluminium Konin som omsatte ca 2,5 miljarder SEK. Bolaget har delvis gett ut nya aktier för att finansiera uppköpen. Omsättningen per aktie har istället ökat med 13,2% i snitt senaste 10 åren.

Vinsttillväxt

Vinsten per aktie har ökat med i snitt 8,7% senaste 10 åren. Vinsten svänger dock en hel del från år till år. Kollar vi senaste 5 åren har vinsten stått still, medan den ökat med mer än 30% per år senaste 3 åren. Bolaget hade ett tufft 2020 med covid-19 i kombination med förvärvet av bolaget Aluminium Konin. Under året halverades vinsten per aktie till följd av sämre resultat i underliggande verksamhet i kombination med utspädning efter nyemissionen.

Mellan 2022 och 2023 ser vi att omsättning minskat 8% samtidigt som vinsten per aktie har ökat med 44%. Gränges har ökat sin EBIT-marginal från 5,3% 2020 till 7% 2023 och är tillbaka till samma nivå som 2019.

Finansiella mål

På kapitalmarknadsdagen i juni 2022 uppdaterades Gränges finansiella mål som ser ut enligt följande:

  • Tillväxt. Resultattillväxt på över 10%. Mäts som genomsnittlig årlig tillväxt i rörelseresultatet.
  • Lönsamhet. Avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) över 15%.
  • Skuldsättning. Finansiell nettoskuld på 1 till 2 gånger EBITDA.
  • Utdelning. 30-50% av resultatet i utdelning till aktieägarna.

Gränges mål är på god väg att uppnå sina mål. Resultatet har bl.a. ökat med 9% i snitt senaste 10 åren och skuldsättningen ligger idag på 1,3 gånger EBITDA. Bolaget har dock en bit kvar till lönsamhetsmålet där ROCE ligger på ca 12% för 2023.

Kommentar kring framtida lönsamhet

Just när det gäller lönsamheten finns det ett par faktorer som pekar på att den kan stärkas ytterligare. Gränges har gjort stora investeringar för att utöka sin kapacitet, bl.a. vad gäller katadfolieproduktion. Det är en kritisk aluminiumkomponent som används för att tillverka litiumjonbatterier till elbilar. Att tillverka en sådan produkt kräver specialistkompetens, vilket Gränges har. Samtidigt utgör katadfolier endast 2% av den totala kostnaden för ett batteri, vilket gör att Gränges har en god kontroll över prissättningen. Efterfrågan på den här typen av produkter förväntas växa med 50-60% per år de närmsta åren.

Katadfolieproduktionen bidrar inte speciellt mycket idag men växer kraftigt från låga nivåer. Enligt Carnegie Research prognos kommer folierna att utgöra ca 4% av total försäljningsvolym, men stå för 20% av resultatet. Under 2024 och 2025 kommer 42% av vinstökningen komma från det här segmentet, enligt samma prognos.

Man bör dock vara försiktig med att ta ut segern i förskott. Det här bör mer ses som en intressant option som potentiellt kan ge ett kurslyft i framtiden.

Skuldsättning

Som vi tidigare nämnt ligger Gränges på en Nettoskuld genom EBITDA på 1,3. Använder man EBITDA som en proxy för kassaflödet tar det alltså 1,3 år att betala av nuvarande nettoskuld. Detta kan jämföras med 2020 då Nettoskuld/EBITDA låg på 2,9. Kassaflödet var dessutom extremt starkt under 2023 vilket bolaget motiverar med god hantering av lager och rörelsekapital.

Värdering

Idag handlas Gränges till P/E 10,5 vilket är en låg värdering sett till historiken. De senaste 10 åren har Gränges värderats till P/E 14 i snitt. EV/EBIT ligger på 8,8 vilket är den lägsta noteringen sedan bolaget kom till börsen 2015. Samtidigt är bolaget konjunkturberoende och har en stor exponering mot fordonsindustrin. Därför kan det vara rimligt med en en lägre bakåtblickande värdering för tillfället med tanke på konjunkturläget och den historiskt höga vinsten senaste 12 mån.

Vi utgår från att vinsten kommer stå stilla under 2024 och därefter växa i linje med den historiska vinsttillväxten på 9%. Detta är alltså strax under bolagets långsiktiga finansiella mål. Med en ekonomisk livslängd på 15 år och ett avkastningskrav på 10% landar vi på ett motiverat P/E på 12,8 och en aktiekurs på 121,6 kr. Det ger en uppsida på ca 22% från dagens aktiekurs.

Värdering analytiker

Placera publicerade nyligen en analys där man skissade på en vinsttillväxt på 2% för 2024. Därefter tror Placera på en kraftig vinsttillväxt vilket drar ned värderingen till PE 7,4 på 2026 års estimat. Carnegie följer också bolaget och gjorde senast en uppdatering i mars 2023. Även Carnegie är positiva med en riktkurs på 115kr och ett motiverat värde på 140kr om deras prognoser för 2024 slår in. Varken Carnegie eller Placera har några intressekonflikter gentemot Gränges och det finns således inget starkt incitament att haussa bolaget av den anledningen.

Risker

Råvarupris

Vid en första anblick kan det verka som att Gränges är ett råvarubolag med en kraftig exponering mot aluminium. Idag är dock Gränges primärt ett tillverkande bolag där eventuella prisökningarna på aluminium förs över på slutkund. Både försäljningsavtal och inköpsavtal innehåller därför matchande prisklausuler baserat på marknadspriset för aluminium. Gränges kan även använda derivat får att minska exponeringen mot aluminium.

Med andra ord kan förändringar i aluminiumpriset få en stor påverkan på omsättningen, men en mindre påverkan på lönsamheten. Gränges väljer därför att redovisa försäljningsvolym i många avseenden istället för att redovisa omsättning. Med det sagt finns det en risk i att Gränges inte hinner anpassa sina priser tillräckligt snabbt.

Konjunktur

Precis som många andra industrikoncerner är Gränges konjunkturkänsligt, vilket redan har börjat synas i siffrorna. Bolagets värdering tar dock höjd för detta och makrofaktorer bör till viss del redan vara inprisat i aktien. Aktiekursen står på samma nivå som för 3 år sedan, samtidigt som vinsten per aktie ökat med ca 70%.

Förvärv

Gränges har genomfört 2 stora förvärv som dubblade omsättningen. Det är ofta riskfyllt att göra så pass stora förvärv och kan oftast inte finansieras med bolagets kassaflöde. I fallet med Konin resulterade det i en nyemission och en utspädning för befintliga aktieägare. Det tog 3 år innan vinsten per aktie var tillbaka på samma nivå som 2019. Generellt sätter nyemissioner press på aktiekursen eftersom emissionskursen ofta sätts till en lägre nivå jämfört med aktiekursen. Detta beror på att investerare behöver incitament för att delta i emissionen.

Om stora förvärv istället finansieras med belåning kan det föra med sig andra risker med en för hög skuldsättning. Därför känns det betryggande att just skuldsättning är ett av Gränges finansiella mål. Målet är 1-2 gånger en Nettoskuldsättning på mellan 1-2 gånger EBITDA och för tillfället ligger den på 1,3.

Summering

Gränges är ett kvalitativt bolag som för tillfället handlas under sin historiska värdering. Förväntningarna på tillväxt under 2024 är låga och bolaget är konjunkturkänsligt med stor exponering mot bilindustrin. För tillfället ser det ut som att aktien har en uppsida på runt 20% givet att bolaget mäktar med en tillväxt i linje med historiken. Det finns en intressant option i form av högre lönsamhet om satsningen på bilbatterier kommer igång på riktigt.

Lämna en kommentar