Betydelsen av P/E-talet och kopplingen till avkastning

Som investerare är P/E-talet ett av de viktigaste måtten för att avgöra huruvida ett företag är värt att investera i eller inte. Denna artikel kommer gå igenom, samt visa med exempel, hur viktigt P/E-talet är vid investering i företag. Om du inte vet hur P/E-talet beräknas, kan du följa denna länk för en kort beskrivning.

I denna artikel tänkte vi börja med att ”sväva” ut lite gällande investeringsfilosofi, avkastning och lite annat smått och gott. Tanken är därefter att landa i varför P/E-talet är så viktigt. Känns det lite oväsentligt i början så håll ut, i slutet av artikeln bör allting falla på plats.

Vid investeringar är avkastningen på den utförda investeringen den viktigaste aspekten, eftersom en högre avkastning leder till en mer lönsam investering. Att argumentera emot detta är mycket svårt, även för en inbiten finansstudent vars mål är att utföra diskonterade kassaflödesanalyser tills fingrarna blöder.

För att mäta avkastningen på en tillgång som ägs, är det mest lämpliga måttet avkastning på eget kapital. Med detta avser vi avkastningen på det egna kapital vi använder för att köpa en investering. Investerar vi exempelvis 100 kr i en tillgång som ger en vinst på 5 kr det första året, då kommer vår avkastning på eget kapital vara 5%.

För att illustrera det det hela, låt oss gå igenom ett kort exempel där företag A köper hela företag B.

Illustrativt exempel:

Följande antaganden görs för företag B

  • Tillgångarna är värda 200 kr.
  • De har ett eget kapital värt 100 kr.
  • Avkastningen på eget kapital på 10% per år.

För företag A gör vi följande antaganden:

  • Företag A köper företag B för 200 kr, dvs värdet på de totala tillgångarna.
  • Företag A köper företag B med enbart ”eget kapital”, dvs de lånar inte en krona för att genomföra köpet.

Det som händer i det ovanstående fallet är att företag A nu har en tillgång, som de betalat 200 kr för, vars avkastning år 10 kr per år. (Tänk på företag Bs avkastning på eget kapital, 100 * 0,1 = 10). Avkastningen som företag A får på investerat eget kapital blir då 5%.

Varför är detta relevant?
Relevansen ligger i det faktum att exakt samma sak händer då vi köper aktier på börsen.
Betalar du exempelvis 1 000 kr för en aktie som har ett eget kapital på 100 kr och en avkastning på eget kapital på 10%, kommer du endast få en avkastning på 1% på ditt egna kapital. (10/1000)

Hur kommer då P/E-talet in i bilden?


P/E-talets relevans i detta fall blir att det visar direkt vilken avkastning på eget kapital som du kommer få vid köpet av en aktie. Har du exempelvis följande scenarion är det väldigt enkelt att räkna ut avkastningen på ditt egna kapital:

  • P/E på 10: Avkastning på eget kapital = 10%
  • P/E på 20: Avkastning på eget kapital = 5%
  • P/E på 30: Avkastning på eget kapital = 3,33%
  • P/E på 100: Avkastning på eget kapital = 1%

Beräkningen som används är följande:

Detta gäller oavsett om företaget är inom bilindustrin, tech, banksektorn och så vidare. Avkastning på eget kapital och P/E-tal är detsamma oavsett vilken bransch du befinner dig i. Gör du 1 miljon kronor i vinst i ett städbolag är de pengarna lika mycket värda som 1 miljon kronor i vinst i ett tech-bolag.

Men P/E-talet är inte relevant om företaget har en kraftig tillväxt

Jodå, nyckeltalet är fortfarande relevant, även om företaget har en kraftig tillväxt.
Skillnaden är att du kan acceptera ett högre P/E-tal om vinsten växer kraftigt.

Det lättaste sättet att visa detta är att illustrera med ett exempel. Antag följande:

  • Företaget Hypad3lbil har ett P/E-tal på 20.
  • Deras tillväxt i vinsterna förväntas vara 15% per år under de kommande fem åren.

P/E-talet efter 5 år, om kursen är densamma, kan då beräknas enligt följande:

Med andra ord kommer P/E-talet att sjunka, förutsatt att aktiepriset är detsamma, i takt med att vinsterna stiger. Du kan alltså utnyttja det faktum att företaget växer kraftigt till din fördel, eftersom du nu kan uppskatta det framtida värdet på din investering.

En tumregel för att snabbt göra en sådan uppskattning är då vinsttillväxten är 15%. Vid en vinsttillväxt på 15% kommer P/E-talet halveras efter 5 år. Med andra ord är ett företag med ett P/E-tal på 30 inte särskilt övervärderat om deras vinsttillväxt är 15%.

P/E-tal vid användandet av hävstång

Om du lånar pengar för att investera kommer det uppstå en så kallad havstång på din investering. Att räkna ut din avkastning vid applicerandet är hävstång är väldigt enkelt, vilket du kommer se i följande exempel som illustrerar det:

Följande antaganden görs:

  • Du betalar 100 kr för en aktie.
  • Hälften av det du betalar, 50 kr, är lånade pengar.
  • Aktiens P/E-tal är 20.
  • Räntan är 2%

När vi beräknar avkastningen på en investering med hävstång, utifrån användandet av P/E-talet, använder vi följande formel:

Formel för att beräkna avkastning vid hävstång och användandet av P/E-talet

I vårt exempel får vi följande avkastning:


Beräkning avkastning vid P/E-tal 20 och hävstång 2

Summering

Som du kan se i våra exempel behöver du egentligen bara veta ett företags P/E-tal för att förstå vilken avkastning du kommer få på ditt köp. Skulle det vara som så att du belånar din investering kan du även i det fallet använda P/E-talet för att beräkna vilken avkastning du kommer få.

Genom att använda ovanstående formler kan du på någon minut beräkna avkastningen på olika aktier, allt du behöver är P/E-talet samt vilken mängd lånat kapital du använder.

5 svar på ”Betydelsen av P/E-talet och kopplingen till avkastning”

Lämna en kommentar