Aktieanalys – Infracom

Infracom är ett IT-bolag vars affärsidé, enligt dem själva, är följande:

”InfraCom äger, driver och utvecklar högkvalitativa tjänster inom molnbaserad telefoni, molnbaserade IT-tjänster, datacenters samt datakommunikation och Internetaccesser till krävande kunder som efterfrågar hög drift- och datasäkerhet.”

Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market och har ett börsvärde på cirka 1 miljard kronor. Det rör sig alltså om en litet bolag, vilket är något vi förespråkar generellt. Bolaget har varit börsnoterat i cirka 5 år och aktien har under den perioden haft en väldigt god utveckling, en välförtjänt sådan.

Även om bolaget endast varit börsnoterat i 5 år, har de varit verksamma i snart 25 år och har under den perioden byggt en kundbas på cirka 20 000 kunder. Vill du förstå ännu mer om bolaget finner du en väldigt bra intervju med deras vd här.

Artikeln delas in i följande segment:

Infracoms affärsområden


Vad är det då Infracom sysslar med? Företaget delar upp sina verksamhet i två olika affärsområden:

  • Communications – Detta område avser vad de kallar en ”molnväxel”. Förenklat ersätter de företags fysiska växel med en molnbaserad växel. Detta tillåter exempelvis personer inom samma företag att ringa varandra gratis, trots att de är i olika länder. Utöver detta har deras molntjänst en rad andra funktioner som hjälper företag analysera deras användning av telefoni inom företaget.
  • Managed Services – Detta område är en tjänst kunder köper och agerar extern ”IT-avdelning”. Inom affärsområdet finns en rad olika tjänster så som serverhosting, webbhosting och diverse annat.

Som vi kan se är deras verksamhet bred och täcker en hel del IT-tjänster. Vad vi också kan se är att deras intäkter är återkommande (ARR). Inte nog med att intäkterna är återkommande, de är också säkrade över långa perioder eftersom Infracom tecknar kontrakt med sina kunder på 24-36 månader i de flesta fallen.

Finansiell Historik

Tittar vi på Infracoms omsättning, vinst, vinstmarginal och ROE de senaste fem åren ser vi följande:

Diagram för omsättning, vinst, vinstmarginal och ROE för de senaste fem åren

Som vi kan se har vinstmarginalen stigit trots den tillväxt som har skett under de senaste fem åren. Det är i sig ett mycket gott tecken, då tillväxt ofta sker på bekostnad av vinst. Vi ser även att avkastningen på det egna kapitalet har ökat, vilket är rimligt i.o.m tillväxten och den ökade vinstmarginalen.

Tittar vi sedan närmare på skulderna ser vi att de ökat kraftigt mellan 2021 och 2022:

Skulder 2021 och 2022

Ökningen är dock en naturlig effekt av de förvärv som skett under året på cirka 110 miljoner kronor.

Förvärv under 2022

Infracom har som uttalad strategi att växa via förvärv och därigenom nå en miljardomsättning. Därför anser vi det är viktigt att se hur pass goda förvärv de historiskt. Då Infracom har en god vinstmarginal, som dessutom ökat i takt med att de förvärvat företag, ser vi inget behov av att titta på förvärv utförda före 2022.

Under 2022 förvärvades följande bolag till respektive belopp:

  • Systech AB – 35 miljoner kr.
  • Trust-IT AB – 47,4 miljoner kr.
  • Quality of Service – 26,8 miljoner kr.

Samtliga bolag är tillskott inom affärsområdet “Managed services”, vilket är det mindre lönsamma affärsområdet. Se Infracoms rapport för Q1 2023 för mer kontext.

Analys av förvärvade bolag

Tittar vi i årsredovisningarna för de tre förvärvade bolagen, ser vi att de hade följande vinster:

  • Systech AB – 7,7 miljoner kr.
  • Trust-IT AB – 3,5 miljoner kr.
  • Quality of Service – 2 miljoner kr

Detta ger följande PE-tal för bolagen:

  • Systech AB – 4,5
  • Trust-IT AB – 13,7
  • Quality of Service – 12,9

Ser vi förvärven som ett bolag blir ”P/E-talet” följande:

  • Vinst: 13,2 miljoner kr.
  • Förvärvspris: 109,2 miljoner kr.
  • P/E = 8.

Som vi kan se är detta hyfsat låga tal, speciellt då det kommer till Systech. Vi ska dock ha i åtanke att vi tittat enbart på den senaste årsredovisningen och som av en slump gör samtliga företag ett kanonår, vilket kan ses nedan:

Sammanfattning förvärvade bolag 2022

Som vi kan se är det inte fullt så bra då vi tar en titt bakåt i tiden och beräknar vi P/E-talet utifrån den genomsnittliga vinsten de senaste fem åren, för respektive företag, ger det följande:

  • Systech AB – 7,2
  • Trust-IT AB – 19,3
  • Quality of Service – 19,8

Beräknar vi sedan P/E-talet som om samtliga bolag var ett bolag får vi:

  • Total genomsnittlig vinst senaste fem åren: 8,6 miljoner.
  • Förvärvspris: 109,2 miljoner kr.
  • P/E = 12,6.

Som vi ser ökar P/E-talet, dock är det ändå på en rimlig nivå. Vi anser därför att förvärven 2022 har gjorts till ett rimligt pris.

Förvärv 2023

Infracom nämner på sida 12 i sin årsredovisning att de utförde ett substantiellt förvärv av företaget Connect.

Förvärvet av Connect görs till en ”preliminär” köpeskilling om 195 miljoner kronor. Anledningen till att köpeskillingen är preliminär är till följd av att vissa mål ska uppfyllas för att ytterligare betalningar ska ske, se följande artikel. Detta kallas för tilläggsköpeskilling.

Är vi lata och fokuserar på Connects senaste räkenskapsår, 2021-10 – 2022-09, ser vi att de hade ett resultat efter finansiella poster på 15,4 miljoner kronor.

Dividerar vi 195 med 15,4 får vi ett PE-tal på 12,6. Utgår vi från resultatet efter skatt blir det 195 delat med 12, vilket ger ett PE-tal på 16, enkelt räknat. Således ser förvärvet ut att ha gjorts till ett rimligt pris. Med det sagt förutsätter det att Connect kommer leverera i framtiden. Jämför vi med förvärven under 2022 och tar hänsyn till Infracoms egen storlek är det tydligt att Connect är ett väldigt stort förvärv. Connect omsatte 405 miljoner kronor under sitt brutna räkenskapsår 2021/2022 medan Infracom omsatte 352 miljoner kronor. Connect har dessutom en lägre intjäningsförmåga vilket kommer påverka Infracoms EBIT-marginal. Med det som bakgrund har Infracom flaggat upp för att deras lönsamhetsmål inte fullt kommer att uppnås under 2023.

Infracoms kassaflöde

Något som får Infracom att ”sticka ut” i den här analysen är deras förmåga att täcka förvärv av nya bolag med sitt operativa kassaflöde. Tittar vi på kassaflödesanalysen för de senaste fyra åren ser vi följande:

Kassaflöde 2021 och 2022
Kassaflöde 2020 och 2019


Kassaflödesanalysen visar på en god finansiell styrka och talar för att de inte kommer ha några problem att göra förvärv i framtiden samt betala de skulder som uppstår i samband med förvärven. Infracom skulle exempelvis kunna avstå från förvärv under ett år och därmed betala av samtliga långfristiga skulder. Detta är ofta inte fallet i andra börsnoterade företag.

Utdelningsstrategi

En negativ del av Infracoms strategi är att de delar ut 30-50% av vinsten varje år. Det innebär i förlängningen att 30-50% av årets vinst inte kan återinvesteras i verksamheten. Ser vi till Infracoms nuvarande verksamhet samt hur de presterat historiskt finns det ingen anledning till att ge någon utdelning. Pengarna kommer få en högre avkastning om de återinvesteras i verksamheten istället för att exempelvis ta lån för att förvärva bolag. Ja, lånade pengar är oftare billigare men i det här fallet har de ett lån på cirka 60 miljoner kronor med en ränta på cirka 8 %. Hade jag varit ägare hade jag föredragit utebliven utdelning, speciellt då jag vet att pengarna används väl.

Slutsats

För att sammanfatta det hela tycks Infracom lyckas väl, utifrån vad vi kan se och räkna på, med sin nuvarande strategi. Dvs, de förvärvar bolag som kan integreras i deras verksamhet och växer på så sätt varje år. Utifrån den genomgång vi gjort av förvärven tycks de också ha varit till rimliga priser, vilket är ett gott tecken.

Som vi såg i de finansiella siffror har de en hög vinstmarginal samt hög avkastning på eget kapital. Detta är ett mycket gott tecken då det ofta är svårt att upprätthålla dessa mått när snabb tillväxt sker.

Då företaget i dagsläget värderas till ett PE-tal på cirka 17-18 framstår det också som köpvärt. Speciellt då de har en mycket stabil verksamhet och stabila kassaflöden. Det negativa vi kan se i bolaget är den nuvarande utdelningsstrategin. Tillväxtbolag behöver inte dela ut pengar eftersom det finns mer pengar att tjäna genom att återinvestera dem i verksamheten. Utöver det kan förvärvet av Connect vara en risk med tanke på bolagets storlek i förhållande till Infracom. Samtidigt kan det likväl vara en möjlighet om Connect integreras på ett bra sätt.

Vi anser därför att aktien är köpvärd.

Lämna en kommentar